Vlada je na sjednici prošli četvrtak donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora za nedjelju, 21. svibnja. Redoviti lokalni izbori održavaju se treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine, a posljednji su održani 19. svibnja 2013. godine. U odnosu na to vrijeme, primjećujemo kako se suparničko društvo stranaka i nezavisnih pojedinaca u općinama u bjelovarskom okruženju prilično promijenilo. Mnogi tadašnji protivnici danas su saveznici, a pravilo je da pravila nema. Dok su u jednoj općini ili gradu neke stranke i njihovi kandidati strogo odvojeni, u drugima su ruku pod ruku.

Sami sebi oporba

U Novoj Rači je tako prije četiri godine ozbiljan protivnik tamošnjem HSS-ovom načelniku bio HDZ-ov Željko Sabolović. U prvom krugu čak je za desetak posto i prešišao Knežića, no u borbi jedan na jedan u drugom krugu Knežić je pobijedio. Danas, neslužbeno doznajemo, upravo Sabolović u mandatu koji predstoji slovi kao najvjerojatniji kandidat za Knežićevog zamjenika jer je HDZ ovoga puta odlučio podržati HSS-ovog kandidata za načelnika i pristati na mjesto niže. Šuška se kako bi dvojcu suparnik mogao biti donedavno HSS-ov Dražen Kateković, koji je još do prije mjesec dana bio Knežićev zamjenik, no rastavom sa strankom je navodno odlučio biti nezavisni kandidat pa je dao ostavku na funkciju u Općini.

Sličan scenarij umalo se dogodio i u Općini Šandrovac gdje su dugogodišnji ljuti politički protivnici HDZ i HSS, iz kojeg dolazi i aktualni načelnik Josip Dekalić, zbog stranačke suradnje na županijskog razini, trebali zajedno i pred birače u svojoj općini. Međutim, čini se kako se od toga odustalo u posljednji tren.
-Mi smo pokušali s njima razgovarati, no pokazalo se kako oni nisu spremni za suradnju. Stoga nismo željeli ništa siliti, kako se ne bi dogodilo da dio koalicije sam sebi postane oporba u Općinskom vijeću – pojašnjava načelnik Dekalić.

 Imaju li što za reći?

Velikopisanički načelnik Fredi Pali, koji je prije četiri godine utrku dobio već u prvom krugu, u međuvremenu je skinuo HSS-ov stranački dres i u nove izbore kreće, potvrđuje, kao nestranački kandidat. U toj općini, po još uvijek neslužbenim informacijama, Paliju bi mogao biti protukandidat HDZ-ov Antun Poljan, koji je načelničku funkciju obnašao od 1997. do 2001. godine, kada ga je pobijedio upravo Pali. U Velikom Grđevcu čini se, zatišje pred buru. Za sada nam je jedini svoju kandidaturu potvrdio aktualni načelnik Marijan Dautanac.

– Nitko se ne oglašava jer vjerojatno ne znaju o čemu bi govorili do izbora. Treba narodu imati što reći – ciničan je Dautanac na naše pitanje o mogućim protukandidatima. Podsjetimo, prije četiri godine vlast u toj općini preuzeo je od HDZ-ovog Zlatka Grdinića, pobijedivši u drugom krugu pak Grdinića mlađeg, Matiju.

Na sasvim drugoj strani naše županije, u Zrinskom Topolovcu, doznajemo kako se sadašnji načelnik HSLS-ov Slavko Došen neće kandidirati jer je odlučio pokušati na većoj instanci. Naime, Došen je jedan od kandidata za zamjenika župana HDZ-ovom Miri Totgergeliju, što mu priječi i kandidaturu za načelnika. Koga će u predizbornu vatru stranke baciti u toj najnerazvijenijoj općini u županiji svi još mudro šute, baš kao što je slučaj i s Kapelom, gdje curi mandat kandidatu grupe birača Danijelu Kovačecu. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li bivša Kovačecova stranka, HDZ, i sada imati protukandidata. Za prošlih lokalnih izbora već u prvom krugu mladi je načelnik izgurao HDZ-ovu Zoricu Šimunović, koju je tada podržavao i HSS.

 HSP u akciji

Zanimljivo bi moglo biti i u Ivanskoj gdje svoj drugi mandat kraju privodi Josip Bartolčić (NSH). On je, naime, tu dužnost obavljao od 1999. do 2003. godine, kada postaje državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, da bi na izborima prije četiri godine pobijedio svog nasljednika, Šimu Strmotu iz HSS-a. Ovoga puta, neslužbeno doznajemo, najozbiljniji kandidat bi mu mogao biti HDZ-ov Zlatko Kraljić kojem su, šuška se po Ivanskoj, podršku spremni pružiti i predstavnici drugih stranaka. U toj je općini kandidaturu prvi pak istaknuo hrvatski branitelj Marko Šafran (HSP) koji, zanimljivo, nije rođeni Ivančan već je u Kolarevo Selo s obitelji prije nekoliko godina doselio iz Rijeke. I u Općini Rovišće pravaši imaju svog kandidata za načelnika. Dugogodišnju vladavinu Slavka Prišćana (HDZ) pokušat će prekinuti, kako kažu u toj stranci, nestranački ekonomski stručnjak Miroslav Tomić iz Podgoraca.

 Mladi kandidati protiv dugovječnih načelnika

U čitavoj Hrvatskoj 20-ak je općinskih načelnika koji svojim općinama suvereno vladaju od njihova konstituiranja. Bjelovarso-bilogorska županija ima čak trojicu takvih – načelnika Općine Berek Matu Tonkovića (HDZ), načelnika Velikog Trojstva Ivana Kovačića (HSS) te Ivu Emića (HDZ) iz Općine Štefanje. I dok se čini kako će Mato Nacionale, kako svog načelnika zovu Berečani, ove izbore odraditi bez protukandidata, njegov kolega Kovačić morat će se suočiti s mladim SDP-ovim kandidatom Tomislavom Bedekovićem. Mladež bi glavobolje mogla zadati i Emiću. Kako doznajemo, i ondje je spremna oporbena struja, sastavljena od mladih, visokoobrazovanih mještana željnih promjena, predvođenih nezavisnim kandidatom za načelnika Filipom Vusićem, mag ing. tech. lign.

S.T. Martan

S. Klinac