Broj riješenih predmeta je povećan, a neriješenih smanjen, pohvalilo se Ministarstvo pravosuđa nakon nedavne objave brojki o radu sudova tijekom 2016. godine. Općinski sudovi, primjerice, imali su gotovo 290 tisuća predmeta, tri posto manje nego godinu dana ranije, no to nije rezultiralo porastom brzine rješavanju postupaka.

Prosječni rokovi rješavanja građanskih parničnih predmeta produljili su se s 378 na 385 dana, dok je kod kaznenih predmeta zabilježeno povećanje vremena s 278 na 284 dana. Ako se u razmatranje uzmu samo tzv. osnovni kazneni predmeti, navodi se u izvješću, prosječno vrijeme potrebno za njihovo rješavanje u 2016. je 530 dana. Naime, predmeti izvanraspravnog i optužnog vijeća su vezani na osnovni kazneni predmet, a u njima se odlučuje o potvrđivanju optužnice te drugim stvarima iz nadležnosti optužnih vijeća.

 Lanjski učinci

S kakvim je učincima 2016. godinu zaključio Općinski sud u Bjelovaru, za Bjelovarac je kroz konkretne brojke komentirala predsjednica Alma Horvatinović, koja je na ovu dužnost došla s mjesta predsjednice Općinskog suda u Ivanić Gradu.

-Na kraju prošle godine zaprimljeno je 14.376 predmeta, a 6.466 ih je ostalo neriješeno. Riječ je o ukupnim brojkama koje se odnose na Općinski sud u Bjelovaru te njegove stalne službe u Križevcima, Čazmi, Daruvaru, Garešnici i Pakracu. U 2017. godinu ušli smo s navedenim brojem neriješenih predmeta, no već u prvome kvartalu pristiglo je 3.530 novih predmeta – kaže predsjednica Horvatinović
Na pitanje je li na bjelovarskom Općinskom sudu zamjetno smanjenje prosječnog vremena rješavanja prvostupanjskih predmeta te koliki je prosjek dana rješavanja, odgovara kako se o tomu ne vode posebni podaci jer oni nisu konstantni, već ovise o broju mjesečnih predmeta.

-Ono što sa sigurnošću možemo ustvrditi, odnosi se na činjenicu da svaki sudac u svome radu nastoji riješiti predmet u što kraćem vremenskom roku, no dinamika rješavanja pojedinih vrsta predmeta ovisi o objektivnim okolnostima, predloženim dokazima, o urednosti primitka poziva, složenosti predmeta, a rjeđe o subjektivnim okolnostima. Primjerice, već u prvom kvartalu ove godine, riješeno je 4.587 predmeta – napominje predsjednica.

Kadrovski potencijali

Općinski suci trenutačno moraju riješiti 2.042 građanska te 1.633 ovršna predmeta, a broj potonjih iz godine u godinu rapidno raste. Samo u godinu dana broj spisa koji se odnose na ovršne postupke, s 4.359 zaprimljenih 2015. godine, lani se gotovo udvostručio, skočivši na 7.805 spisa. Ovaj podatak svojevrsni je lakmus papir koji dodatno potvrđuje kako javni bilježnici zaduženi za pokretanje ovršnih postupaka, zbog rastuće „vojske“ do grla zaduženih građana, i dalje imaju pune ruke posla.

Na pitanje mogu li se bjelovarski općinski suci nositi s ovakvim količinama predmeta, Alma Horvatinović potvrđuje kako s aktualnim kadrovskim potencijalom za sada nemaju problema.

-Na Općinskom sudu u Bjelovaru zaposleno je 27 sudaca i predsjednica suda, četiri viša sudska savjetnika i jedan sudski savjetnik, što je optimalno za aktualni obim poslova – ustvrdila je predsjednica.