Prije tri tjedna Mihaela Krpan iz Prespe kraj Bjelovara sa svega 18 godina postala je majka malenog dječaka po imenu Matias. Otac Mihael Pahel (19), kao i ostatak obitelji, rodbine i prijatelja veselo su proslavili dolazak mališana, no ova priča nije zbog toga toliko neobična i posebna. Ono po čemu se članovi ove vesele obitelji ističu činjenica je da maleni Matias ima šukunbaku.

To zapravo znači kako se mogu pohvaliti s čak pet živućih generacija, a četiri generacije žive u istom dvorištu. Budući da se danas roditeljima postaje sve kasnije, prava je rijetkost da netko doživi tu čast postati šukunbakom ili šukundjedom. Dragica Smešnjak sa svojih 86 godina ponosna je što je jedna od rijetkih sretnica. Sa 68 godina već je postala prabaka Mihaeli, a 11. studenog prošlog mjeseca njezina ju je praunuka učinila šukunbakom.

-Nitko od mojih vršnjaka nije to doživio. Jako sam sretna i ponosna što sam dočekala vidjeti Mihaelinog sina i držati ga u rukama. Nekad smo se svi udavali i ženili vrlo rano, a danas to više nije baš tako. Budući da je Mihaela rodila jako mlada, možda i ona jednog dana postane prabaka ili šukunbaka – kazala je Dragica Smešnjak koja je prošlog tjedna za potrebe fotografiranja prvi put u naručje primila malenog dječaka. Dodajmo, Matias živi s roditeljima u jednom kućanstvu, no u istom dvorištu stanuju i Mihaelin otac Robi Krpan koji je dječaku djed i njegova baka Dragica koja je Matiasu šukunbaka. Nešto dalje u naselju stanuje Mihaelina baka Blanka Kos, koja je Matiasu prabaka. A kad se zbroje sve žive prabake i pradjedovi, ovaj tek rođeni dječak ima ih ukupno četvero.

-Prvi dani nakon rođenja djeteta veoma se teški i stresni, tako da je normalno da uskačemo u svakom slobodnom trenutku kako bi pomogli našoj djeci. Velika je čast što naš unuk Matias ima ovoliko puno djedova, baka, pradjedova pa čak i šukunbaku za koju se nadamo da će poživjeti još dugo. Tek se rodio, a već je itekako poseban dječak – zaključuje Ivka Pahel, ponosna baka koja sa suprugom Silvenom svakodnevno dolazi iz Ždralova pomagati oko prinove mladoj snahi i sinu.