Požari koji ovoga ljeta bjesne Jadranom srećom nisu odnijeli ljudske živote, ali su dobrim dijelom opustošili na tisuće hektara maslinika, vinograda i travnjaka, ostavivši za sobom pustoš koju će priroda, ali i ljudske ruke obnavljati godinama. Razmjeri požara na području Splita te šibenskog i zadarskog zaleđa poprimili su oblike kataklizme s kojom su se suočili vatrogasci, pripadnici Hrvatske vojske i mještani, a vjerojatno su po prvi puta u Hrvatskoj sve vatrogasne snage bile stavljene u stanje pripravnosti. Među onima koji su se nalazili na mjestima gdje se vatrena stihija zadržavala zadnjim atomima snage i umješnosti, bili su i bjelovarski vatrogasci, o čijem angažmanu u gašenjima požara podrobnije podatke iznosi Davor Đalog, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Bjelovara.

-Po zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, Javna vatrogasna postrojba Grada Bjelovara dislocirala je na izvanrednu dislokaciju dva profesionalna vatrogasca iz sastava Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara i tri dobrovoljna vatrogasca koji su obučeni za gašenje požara otvorenog prostora u bazu Divulje kod Splita. Te snage su u sklopu samostalne operativne cjeline za djelovanje Vatrogasne zajednice BBŽ bile upućene na zamjenu na opožarena područja oko Splita.

U poslijepodnevnim satima 22. kolovoza dobili smo zapovijed iz Odjela za vatrogastvo Državnog ureda zaštite i spašavanja za ponovnom hitnom izvanrednom dislokacijom te su u okviru vlastitih Planova zaštite od požara i mogućnosti upućena dva profesionalna vatrogasca Javne vatrogasne postrojbe Grada Bjelovara u ispomoć na području Grada Benkovca i kasnije okolice Splita, odnosno potrebe prema zapovijedi nadležnih zapovjednika na terenu. Uz to, 24. kolovoza u sklopu redovne dislokacije upućen je jedan djelatnik Javne vatrogasne postrojbe Grada Bjelovara na dežurstvo na otok Lastovo. Sve izvanredne dislokacije su u skladu sa predviđenim Planovima vodeći računa o svom području pokrivanja i operativnosti – navodi Đalog.