Nastavna cjelina po nazivom “Snalaženje u vremenu” učenike 3. a III. osnovne škole Bjelovar ovih je dana odvela u pravu pustolovinu. Prije svega, potaknula ih je na istraživanje prošlosti, i to one vezane uz vlastite obitelji. Tako su vrijedni školarci u obiteljskim albumima i na tavanima pronalazili stare fotografije slike svojih predaka te ih zajednički s kolegama iz razreda analizirali i proučavali.

-Zahvaljujući tom projektu, u naš su razred stigle su fotografije čak s početka 19. stoljeća. One su nas potakle na daljnje istraživanje koje nas je odvelo do još zanimljivijih tema, kao što su oružje kroz prošlost, brodovi u prošlosti, nekadašnja gradnja nastambi, igre te odjeća naših predaka i slično – otkriva nam Mira Ankica Klarić, nastavnica u 3. a razredu.
Vrhunac školskog istraživačkog projekta vrijedni školarci ostvarili su prošlog tjedna, posjetivši obitelj Vinković iz bjelovara. Naime, stariji brat učenika 3.a Marka Vinkovića, Ivan, godinama marljivo skuplja starine i nošnje našeg zavičaja te ih na taj način čuva od zaborava. Svoje malene goste Ivan je dočekao u narodnoj nošnji te im pokazao kako su ljudi ovoga kraja živjeli i stvarali tijekom 19. i 20. stoljeća.
-Učenici su imali priliku vidjeti tkalački stan na kojem su žene nekada same tkale platno od kojeg se izrađivala odjeća, vidjeli smo tijeglu kojom su ravnali lanenu odjeću, stare škrinje u kojima su čuvali ruho, lampaše…. Ivan je učenicima pokazao što sve čini žensku i mušku narodnu nošnju, a odgovarao je i na brojna pitanja – kaže nastavnica Klarić, dodajući kako su učenici na temelju promatranja uspoređivali i opisivali život nekada i danas te zaključili kako trebamo čuvati običaje i starine naših predaka za svoje potomke. Kako prošlost zna biti slatka školarci su uvjerili “slistivši” u trenu tople kiflice koje je za njih ispekla Markova i Ivanova baka Marija.