Zubni prah, melem, čajevi, sokovi, tinkture, sirupi, marmelade, ulje od kokosa, brašno samo su dio proizvoda koje marljivo na svom imanju stvaraju supružnici Snježana i Damir Sokolović iz Međurače, naselja na području Općine Nova Rača. Posebnost njihove malene manufakture leži u činjenici što su sve žitarice na njihovom imanju, baš kao i svo voće i povrće proizvedeno na tradicionalni način.

Kako nam pojašnjava domaćin Damir, to je riječ koja znatno bolje opisuje njihovu proizvodnju od ekološkog uzgoja s obzirom na to da eko proizvodnja dopušta određene kemijske preparate koji na ovom imanju nema. Zemlja se gnoji isključivo stajskim gnojivom te fermentiranim biljem, a plodovi nastali u njihovom vrtu i oranicama iznikli su iz sjemena starih sorti.

 Stare sorte

-Sjeme našeg povrća brižljivo čuvamo od naših mama i baka, a ono što nemamo pokušavamo nabaviti od recimo bakica na tržnici ili na druge načine za koje možemo biti sigurni da su pravi i domaći. Recimo, sjeme za grah trešnjar u našoj je obitelji već 40 godina, a to je ono što je važno – želimo se mi sami, ali i našim kupcima ponuditi priliku da se hrane kao naši preci – pojašnjava naš Damir kojeg smo odmah upitali koliko su takvi prirodni proizvodi zaista traženi u današnje vrijeme kada se sve više govori o važnosti povratka na prirodno. Odgovor nas je pomalo i neugodno iznenadio jer naš nam je sugovornik potvrdio da potražnja i nije prevelika.

-Nažalost, ne mogu reći da se ovako proizvedeni proizvodi previše traže. Traže ih ljudi koji znaju o kakvim je proizvodima riječ i koje ne zanima to što su oni možda nešto skuplji od proizvoda u trgovačkim centrima. Nažalost, ljudima je još uvijek jednostavnije otići u trgovinu, a ne shvaćaju da je ono što je izvađeno iz zemlje ili ono što mogu kupiti od bakica na placu ono pravo iako ima i iznimaka. Nedavno nas je posjetio par koji živi i Nizozemskoj. Njima je bila želja nabaviti domaće i kvalitetno povrće. Došli su kod nas, obuli čizme i otišli u vrt nabrati što su željeli. To im je bilo toliko zanimljivo da su nas još tražili i da ih fotografiramo.

No takvi su u manjini iako moram priznati da su naši proizvodi svoje odredište naši u svim dijelovima Hrvatske. Čak ponekad nismo mogli ni vjerovati kad bismo shvatili koliko poznati restorani kupuju od nas – kaže Damir dodajući kako je upravo kupnja na kućnom pragu način na koji koji kupci mogu doći do njihovih proizvoda, a sve češće šalju i poštom budući da ih kupci iz drugih krajeva pronađu putem njihove facebook stranice Dobrestarestvari. Kada je pak riječ o najtraženijim proizvodima, supružnici Sokolović otkrivaju kako je teško govoriti što se najviše traži, no napominju kako na preferencije kupaca jak utjecaj imaju mediji.

Knjiga umjesto sapunice

-Svojim kupcima nudimo proizvode za koje smo sigurni da su zdravi i kvalitetni. Da bismo to mogli, potrebno je puno znanja, no imamo biblioteku od gotovo 200 knjiga. Stoga navečer ne gledamo turske sapunice, već čitamo o biljkama jer nas to zanima. No sve je stvar prioriteta. Ujedno u literaturi pronalazimo ideje i inspiraciju za nove proizvode pa tako uvijek nastojimo kupcima ponuditi ono što još nismo vidjeli na tržištu. Recimo, od nove godine ćemo proizvoditi intergralno brašno mljeveno na kamen – kažu naši supružnici dodajući kako njihovi kupci moraju biti svjesni činjenice da kod njih mogu nabaviti isključivo sezonsko voće i povrće.

-Ako želite jesti zdravo, ne možete očekivati rajčicu u studenom, a repu u srpnju jer toga nema. Osim toga, svaki mjesec imate određenu biljku za određeni problem tako da nema potrebe starati zalihe hrane, već samo trebate znati prepoznati, a tu je važno znanje i tu se opet vraćamo na turske sapunice – kaže naš sugovornik koji je inače laborant po struci. Ono što je zanimljivo, podatak je da da naši sugovornici od hrane u trgovini na moraju kupovati gotovo pa ništa, a gospođa Snježana nam otkriva da se na njihovom spisku za trgovinu nalaze tek šećer i sol.

-Što god da trebamo, imamo na svom imanju. Osim biljaka, imamo i nekoliko janjaca i perad pa uvijek na stol stavljamo domaće proizvode. Recimo redovito pečem kruh, a proizvodimo čak i ocat od jabuke, kruške i meda tako imamo sve što nam je potrebno. Naravno, ako nam dolaze gosti, kupit ćemo i pivo ili gazirani sok pa i slatkiše za djecu, no to je tek povremeno. Način je to života kakvim živimo posljednjih pet godina, koji nam odgovara i s kojim smo zaista sretni. Imamo vremena za sebe i svoju djecu, a to nam je najvažnije. Ponekad se može učiniti kako je potrebno puno vremena za pripremiti sve proizvode koje mi pripremamo, no sve je stvar dobre organizacije i volje jer gdje ima volje ima i načina, a kod nas volje zasigurno ima – zaključuje gospođa Snježana.