Saborski zastupnici Domoljubne koalicije, Dario Hrebak (HSLS) i Miro Totgergeli (HDZ) ovog utorka održali su sastanak s v.d. ravnateljem HRT-a Sinišom Kovačićem koji bi trebao rezultirati ponovnim otvaranjem HRT-ova dopisništva u Bjelovaru. Zastupnici su ravnatelju poručili da HRT kao javni nacionalni servis mora osigurati ravnomjerno pokrivanje svih događaja iz cijele Hrvatske, uz jednake uvjete, a budući da svi građani RH plaćaju jednaku pristojbu, vijesti iz svih županija, gradova i općina moraju imati jednaku mogućnost pojaviti se u informativnim emisijama HRT-a.
– Razgranata dopisnička mreža jedan je od najvrjednijih resursa HRT-a, a TV-studiji vjerojatno su najvažnija komparativna prednost HRT-a kao javnog servisa nad komercijalnim televizijskim kućama. Smatramo da sada to nije tako jer vijesti iz bjelovarsko-bilogorskog kraja i Bjelovara jednostavno nema, poručili su zastupnici.
Ravnatelj prihvatio argumente
Ravnatelj Kovačić kazao je pak kako će bjelovarsko dopisništvo proraditi najkasnije u roku od dva mjeseca, a zastupnici na sebe preuzeli obvezu da pronađu odgovarajući prostor za novo dopisništvo u suradnji s predstavnicima gradske i županijske vlasti.
Gotovo istodobno župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec održali su tiskovnu konferenciju u Bjelovaru. Podsjetili su da je bjelovarski TV studio osnovan u vrijeme Domovinskog rata, među ostalim i zahvaljujući izdašnoj financijskoj pomoći Grada Bjelovara, a ukinut unatoč protivljenju lokalne politike. Od manjih studija, reforme bivšeg ravnatelja Gorana Radmana uspio je preživjeti tek čakovečki studio, vjerojatno zahvaljujući kvalitetnijim političkim vezama, dok su svi ostali na potezu do Osijeka naprasno ugašeni. Bjelovarski studio u kojemu je bilo zaposleno više od 20 djelatnika, “spao” je na tri video-novinara koji rade od kuće, jer je otkazan i najam poslovnog prostora. Većina preostalih zaposlenika danas radi u Zagrebu i svakodnevno putuje na posao.
Od pretplate 1,2 milijuna kuna mjesečno
Korušec je istaknuo kako samo na području Grada Bjelovara postoji oko 15 tisuća TV pretplatnika koji svakog mjeseca HRT-u uplate oko 1,2 milijuna kuna, i to ne računajući pravne osobe. Kazao je i kako smatra da je Bjelovar u pogledu javne televizije diskriminiran. Župan je podsjetio i na primjedbe koje su zajednički iznijeli tijekom javne rasprave o zakonskim izmjenama, a za koje nije bilo sluha. Suprotno izjavama bivšeg ravnatelja Radmana, Korušec i Bajs smatraju da je nakon ukidanja bjelovarskog TV studija došlo do bitnog smanjenja broja priloga s tog područja, te da je Bjelovar, odnosno Bjelovarsko-bilogorska županija diskriminirana u odnosu na ostatak Hrvatske. Žele da bjelovarski TV studio ponovno započne s radom, a spremni su i financijski podržati tu zamisao.