Visoka tehnička škola Bjelovar dobila je dopusnicu za treći studij, stručni studij Računarstva. Još uvijek neslužbenu informaciju objavio je novopečeni gradonačelnik Dario Hrebak na svojem prvom susretu s bjelovarskim poduzetnicima, odgovarajući na pitanje što se može učiniti po pitanju nedostatka stručne radne snage, na što se požalio Renato Radić, direktor i vlasnik Prima commercea. Službena informacija doputovat će do Bjelovara u roku od otprilike mjesec dana, no najbitnije u svemu tome jest da će prvi studenti Računarstvo upisati već ove jeseni.

Podsjetimo, početkom travnja Ministarstvu znanosti i obrazovanja predan je zahtjev za izdavanjem Dopusnice za stručni studij Računarstvo. Uz zahtjev je priložen elaborat na hrvatskom i engleskom jeziku u kojem je na 240 stranica, ne računajući priloge, uključena analiza opravdanosti, kurikulum studijskog programa i dokazi o osiguranim resursima. Dopusnica za treći studij posebno je bitna i zbog procedure osnivanja Veleučilišta, što se očekuje sredinom jeseni. A, kada Visoka tehnička škola postane Veleučilište Bjelovar, tada će se i trošak financiranja prebaciti s bjelovarskog gradskog proračuna na državni proračun. A, to pak znači 2,5 do tri milijuna kuna uštede godišnje.

Velika pomoć Erste banke

Iako se o potrebi uvođenja trećeg studija govori već godinama, prvi veliki korak bilo je potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu Grada Bjelovara, VTŠ-a i Erste banke, koja u Bjelovaru čak i sada zapošljava više od stotinu informatičara.

– Nakon završenog studija, prvostupnici će dobiti titulu inženjera računarstva osposobljenog za programsko inženjerstvo. Ispitivanjem tržišta rada, Zavoda za zapošljavanje i nakon razgovora s budućim poslodavcima, izražen je nedostatak inženjera računarstva. Jako nam je bitno da imamo za početak jakog strateškog partnera koji je sudjelovao na izradi kurikuluma, u izradi naših izbornih predmeta, a nadamo se da će i njihovi zaposlenici biti naši gostujući predavači i da će Erste biti naša baza za stručnu praksu studenata – objasnila je tom prigodom dr. sc. Zrinka Puharić, dekanica

Visoke tehničke škole u Bjelovaru. Christoph Schöfböck, predsjednik Uprave Erste Banke, pojasnio je da se u Bjelovaru rade strateški projekti za Erste grupaciju te da im je stoga vrlo bitno imati kvalitetno obrazovane informatičare. Upravo iz toga razloga, stručnjaci Erste banke pomogli su prilikom izrade kurikuluma. Na novom studiju, neslužbeno doznajemo, planira se već iduće akademske godine upisati 30-ak redovnih studenata i 15 izvanrednih.