Prva generacija studenata studija Računarstva Visoke tehničke škole Bjelovar broji 43 osobe, pri čemu prevladava jači spol. Tek šest brucošica i čak 37 brucoša grijat će klupe sljedeće tri akademske godine, koliko traje studij. Uz uvjet, naravno, da ne padnu nijednu godinu te da diplomiraju u roku, što im od srce želimo. Računarstvo će studirati većinom studenti s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, njih 31, a u Bjelovar će putovati ili u njemu živjeti i studenti iz susjednih županija – Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke i Virovitičko-podravske županije.

Podsjetimo, početkom travnja Ministarstvu znanosti i obrazovanja predan je zahtjev VTŠ-a za izdavanjem Dopusnice za stručni studij Računarstva. Uz zahtjev je priložen elaborat na hrvatskom i engleskom jeziku u kojem je na 240 stranica, ne računajući priloge, uključena analiza opravdanosti, kurikulum studijskog programa i dokazi o osiguranim resursima. Dopusnica za treći studij posebno je bitna i zbog procedure osnivanja Veleučilišta, što se očekuje sredinom jeseni. A kada Visoka tehnička škola postane Veleučilište Bjelovar, tada će se i trošak financiranja prebaciti s bjelovarskog gradskog proračuna na državni. A to pak znači 2,5 do tri milijuna kuna uštede godišnje.

Vrijedi napomenuti i kako je pokretanju studija Računarstva uvelike pripomogla Erste banka, koja u Bjelovaru zapošljava stotinjak informatičara i ima potrebe za dodatnim zapošljavanjem. Tako je i kurikulum studijskog programa izrađen upravo uz pomoć stručnjaka iz Erste banke, pa je za očekivati i da će budući diplomanti biti vrlo traženi. Sve zajedno, ove godine u Bjelovaru počet će studirati čak 223 studenta, što je već prilično respektabilna brojka.