Povećanje neoporezivog dijela plaće, koliko god oduševilo građane povećanjem neto iznosa plaće, toliko je i muke ostavilo na brizi čelnika županija, gradova i općina. Tako će se, primjerice, u blagajnu Grada Bjelovara ove godine sliti desetak milijuna kuna manje nego što je planirano, iako bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec ne pripada onoj skupini političara čiji optimizam često nema pokrića u realnosti.
Gradovi i Općine spajat će se bez prisile
– Imamo šest milijuna kuna manje prihoda od plaća, a tu je i 4,7 milijuna kuna za povrat poreza, što je otprilike milijun kuna više nego lani. Mi zbog toga nećemo imati problem, uredno ispunjavamo svoje obveze, a to ćemo činiti i dalje, no morat ćemo biti još oprezniji prilikom planiranja proračuna za iduću godinu – govori Korušec dodajući kako Grad Bjelovar neće imati potrebu raditi još jedan rebalans proračuna za ovu godinu, a onaj za iduću planira predstaviti gradskim vijećnicima početkom idućeg mjeseca.
– Bjelovar je u kategoriji velikih gradova, a i racionalno upravljamo novcem tako da, za razliku od manjih gradova i općina, te onih koji nisu uveli mjere štednje, ne moramo biti zabrinuti. No, s obzirom da iz obje velike političke opcije prigodno najavljuju dodatno povećanje minimalne plaće i smanjenje neoporezive osnovice za plaće, mislim da neće uopće biti potrebe nametati zakonska rješenja o spajanju općina i gradova. Mnogi od njih, u slučaju da se predizborne najave ostvare, neće imati dovoljno novca za funkcioniranje pa će morati dobrovoljno u spajanja – procjenjuje Korušec.