BJELOVAR – Optužno vijeće Županijskog suda u Bjelovaru ne samo da je nedavno potvrdilo optužnicu protiv skupine razbojnika koja je u lipnju prošle godine pokušala opljačkati obitelj iz Čazme, već su tri od četiri člana ove kriminalne skupine ponovno završili u istražnom zatvoru. Ondje bi, po svemu sudeći, mogli dočekati i početak suđenja jer je baš ovih dana Vrhovni sud odbio njihove žalbe na odluke o zadržavanju u istražnom zatvoru, a ovo suđenje trebalo bi početi čim popuste mjere izazvane epidemijom koronavirusa.

Iza rešetaka se tako nalazi 40-godišnjak iz Grabovnice Darko Granc, koji je, prema optužnici, osmislio cijelu akciju pljačke svog bivšeg tasta, inače uglednog čazmanskog poduzetnika. Granc i četvrtooptuženi 55-godišnjak angažirali su dva muškarca sa zagrebačkog područja, 56-godišnjeg Dragu Grgića i 42-godišnjeg Damira Jurčevića, koji su i ranije bili osuđivani zbog počinjenja ozbiljnih kaznenih djela. Grgić je inače već odavno poznat u hrvatskim kriminalnim krugovima te je ranije bio osuđivan na bezuvjetne kazne zatvora zbog razbojništva, otmice i zlouporabe opojnih droga. Jurčević je pak još 2006. godine osuđen na 13 godina zatvora zbog ubojstva supruge, kojoj je u njihovom stanu u Zagrebu zabio kuhinjski nož u srce, a potom joj je glavu zamotao u plastičnu vrećicu.

Užasavajući slučaj

Tim više bila je nevjerojatnija odluka da ih se po završetku istrage pusti na slobodu uz mjere opreza, no na tu se odluku potom žalilo Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru i sva trojica već neko vrijeme nalaze se u istražnom zatvoru u Bjelovaru. Podsjetimo, još krajem listopada prošle godine, ŽDO Bjelovar podignulo je optužnicu za ovaj užasavajući slučaj razbojništva u pokušaju, za koje se terete Grgić i Jurčević te poticanja na razbojništvo za koje se terete Granc i 55-godišnjak.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su 20. lipnja prošle godine oko 1 sat u Čazmi, zajednički i dogovorno, u namjeri da se nepripadno okoriste novcem, počinili navedena kaznena djela. Granca se tereti da je prethodno dao 55-godišnjaku informacije o većoj količini novca koja se nalazi u metalnom sefu osiguranim šifrom u jednoj kući u Čazmi, kao i o članovima obitelji koji žive u obiteljskoj kući, rasporedu prostorija unutar obiteljske kuće, navikama vlasnika kuće i članova njegove obitelji te informacije o trenutnom izbivanju članova obitelji iz obiteljske kuće. Sve te je informacije 55-godišnjak, tereti ga se, prenio Grgiću, a on i Jurčević su u noći 20. lipnja osobnim automobilom na koji su prethodno stavili nepripadajuće registarske oznake, došli u Čazmu te parkirali osobni automobil.

Nož i pištolj

-Sa sobom su ponijeli aluminijske ljestve i torbu u koju su stavili nož, vatreno oružje i druge predmete pogodne za nasilan ulazak u kuću i savladavanje otpora ukućana. Tereti ih se da su krenuli prema kući u cilju da uz pomoć ljestava i podesnih stvari uđu u kuću u kojoj su bili vlasnik kuće i dva člana njegove obitelji te su uz prijetnje, fizičku snagu i uporabu noža, pištolja i raspršivača s nadražujućom tvari prema njima, a potom prisilili vlasnika kuće da otvori metalni sef kako bi došli do novca u njemu, a koji novac bi, prema ranije stvorenom dogovoru, podijelili s 55-godišnjakom i 40-godišnjakom – navodi se u optužnici i dodaje da su okrivljenici uočeni na licu mjesta, gdje su ih uhitili policijski službenici, čime razbojnici nisu uspjeli u dovršenju kaznenog djela jer ova kriminalna skupina je tijekom pokušaja pljačke upala u policijsku zamku.

Nakon što su Opel Omegom koja nikada nije bila registirana u Hrvatskoj i na koju su stavili nepripadajuće registarske pločice, stigli u Čazmu, auto su parkirali nekoliko stotina metara od obiteljskog doma žrtava kaznenog djela na skrovitom mjestu nasipa rijeke Česme. Nakon što su ih policajci uočili, razbojnici su se dali su u bijeg prilikom čega su u šipražje odbacili aluminijske ljestve, dok su torbu s oružjem i alatom odbacili u rijeku Česmu, koju su preplivali i prikrili se na desnoj obali rijeke Česme u blizini mjesta Dereza. Istim putem za njima su u traganje krenuli policajci, koji su ih zatekli i uhitili uz uporabu sredstava prisile s obzirom da su obojica osumnjičenika pružali aktivan otpor.