Bjelovarsko kazalište jedno je od aktivnijih amaterskih kazališta u Hrvatskoj, što potkrjepljuje činjenica da kazalište u prosjeku izvodi tri predstave tjedno te da su konstantno pozivani na desetine festivala u razne krajeve Hrvatske.
-Samo u lipnju smo imali više događanja i festivala nego neka druga amaterska kazališta u pola godine. Sredinom lipnja bili smo gosti u Ogulinu na Festivalu bajki koji je posjetilo gotovo 17 tisuća ljudi. Na taj iznimno cijenjen festival se ne može doći samoinicijativno, već se morate prijaviti i onda stručni žiri odlučuje hoće li vas pozvati. Mi smo pozvani, odradili smo svoju predstavu i iznimno smo ponosni na to – ističe Margareta Fabičević, voditeljica kazališta. Dodaje da su 15. lipnja ugostili mlade glumce i njihove voditelje iz dječjeg kazališta Kaštel Kambelovca.

 Brojna gostovanja

-Ovo je već naša osma godina suradnje. Gostovali su kod nas četiri dana i održali su predstavu “Usamljeni vuk”. Vodili smo ih u konjički klub na jahanje, u obilazak Bilogore, a smještaj smo riješili tako da su ih naši mladi glumci ugostili u svoje domove – pojašnjava Fabičević, dodajući kako će u srpnju ekipa iz Bjelovarskog kazališta na uzvratno gostovanje u Kaštel Kambelovac, gdje će održati svoje predstave i provesti ugodno vrijeme.
-Svake godine smo sve uspješniji. Na državnom festivalu smo 15 godina za redom i tamo smo uvijek blizu najvećih nagrada. Kod nas postoji jedan kvalitetan kontinuitet. Neke festivale na koje smo pozvani smo morali i odgoditi jer su predaleko ili se preklapaju s nekim drugim festivalima na koje smo obećali doći – ističe Fabičević i naglašava da je suradnja sa Gradom uvijek bila na dobroj razini te se nada da će tako i ostati te da će im Grad za sljedeća gostovanja još više pomoći po pitanju prijevoza.

-I mi voditelji, pedagozi i redatelji, konstantno radimo na sebi. Stalno idemo na edukacije da možemo pratiti trendove i pravilno usmjeravati naše mlade glumce. Sada nam jedna cijela generacija odlazi dalje na školovanje zbog čega smo tužni, ali to je normalna stvar. Zanimljivo je to da će ponovno nekolicina njih pokušati upisati Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu – naglašava Fabičević koja se s ponosom sjeća nekih glumaca koji su prve korake napravili upravo u Bjelovarskom kazalištu.

Poznate face

-Prije nego smo se mi pojavili, samo su braća Navojec iskočila iz Bjelovara u visoke glumačke vode. Tek pojavom Bjelovarskom kazališta i zbog našeg konstantnog kvalitetnog dramskog odgoja mladi su se sve više počeli baviti kazalištem, glumom i sve ih više pokušava upisati Akademiju – ističe Fabičević. Dodaje da nije cilj Bjelovarskog kazališta stvoriti gotovog glumca već formirati osobu koja će imati samopouzdanja nastupati pred auditorijem, a ako se netko baš želi baviti glumom cijeli život i to osjeti kao poziv, onda im ekipa iz kazališta rado pomaže i usmjerava ih.

-Zavidan je broj kazalištaraca koji su potekli od nas. Imamo Gorana Smoljanovića koji je završio glumu i lutkarstvo u Osijeku i iznimno je uspješan. Antonio Jakupčević je najbolji student Akademije u Osijeku. Ivan Ožegović se uspješno probija u Zagrebu, Ognjen Milovanović je upravo završio četvrtu godinu Akademije u Zagrebu, Erna Rudnički je dobitnica nagrade za najbolju mladu glumicu. Kristian Došen istovremeno piše i glumi. Svi su oni svoje prve glumačke pokrete napravili kod nas u Bjelovarskom kazalištu i na to smo iznimno ponosni. I da, očigledno je Bjelovar grad izvanrednog glumačkog talenta – kaže Fabičević. Ivan Ožegović, 29 godišnji kazališni i filmski glumac s ponosom se sjeća dana provedenih u Bjelovarskom kazalištu.

-Išao sam u prvi razred srednje škole kada sam došao u Bjelovarsko kazalište i sa sigurnošću mogu reći da ne bih upisao Akademiju i završio u glumačkim vodama da nisam tamo krenuo – naglašava Ožegović. Kaže da tamo radi jedna fantastična ekipa i ako postoji neki veliki glumački talent u kazalištu da će ga oni sigurno prepoznati i pravilno usmjeriti, što nije slučaj sa nekim drugim amaterskim kazalištima.

-Mislim da bi Grad trebao više pomoći kazalištu. Možda omogućiti neki oblik suradnje s nekim profesionalnim kazalištem u Zagrebu tako da pretvorimo naše kazalište u poluamatersko jer ovdje kod nas u Bjelovaru postoji veliki bazen talentiranih mladih glumaca – zaključuje Ožegović