Miro Totgergeli, predsjednik bjelovarsko-bilogorskog HDZ-a, svoju saborsku fotelju namjerava zamijeniti onom gradonačelnika Grubišnog Polja, šuška se u lokalnim političkim krugovima. Totgergeliju je, čini se, postalo jasno da ne može računati na još jedan mandat u Hrvatskom saboru u koji je ušao 2016. godine kao zamjena Miri Kovaču. Kako je došao kao zamjena, tako se otprilike i ponaša – teško je iz njegova saborskog mandata izdvojiti bilo što pozitivno, a javnost ga se vjerojatno najviše sjeća po tomu što je tijekom lanjske kampanje za župana natuknuo da bi se brza cesta do Bjelovara mogla izgraditi već ove godine.
Svjestan da je visoka politika iznad njegovih sposobnosti, kažu kuloari, Totgergeli se namjerava vratiti u nižu ligu. Usto, čini se da su dva poraza u utrci za bjelovarsko-bilogorskog župana bila sasvim dovoljna da shvati da ne uživa podršku javnosti ni za tu funkciju. Preostaje mu “hladovina” u obliku gradonačelnika Grubišnog Polja, tradicionalne utvrde HDZ-a u kojemu ta stranka nema pravu konkurenciju. Iako bi to mogli biti prvi izbori koje bi Totgergeli mogao dobiti, njegova navodna odluka nije dobro odjeknula unutar stranke.
Naime, javna je tajna da lokalni HDZ za sljedećeg grubišnopoljskog gradonačelnika priprema Zlatka Pavičića, koji već godinama odrađuje praksu kao zamjenik aktualnog gradonačelnika Zlatka Mađeruha.
Pavičić, usto, osim političkog, ima i iskustvo iz realnog sektora kao upravitelj Zadruge Pvaičić, a potom i istoimene tvrtke. Diplomirao je vrtlarstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a sada se priprema za doktorat. Zbog svega navedenog, u stranci Pavičića smatraju kvalitetnijim izborom od Totgergelija, no u hrvatskoj politici često i nije praksa da stranke u izbore šalju najkvalitetniji kadar.