Kada je prije točno dvije godine nestao mačak Tigran iz Svetog Ivana Žabna, teško je itko mogao predvidjeti u što će se pretvoriti potraga za njim. Kako prenosi ovih dana Podravski list, vlasnica Zlatica Tomić (67), optužujući da ga je Veterinarska stanica Križevci dala Ivanki i Nikoli Đurđević u Majurec za pet tisuća kuna, iznajmila je detektiva te preko odvjetnika na bjelovarskom Općinskom sudu pokušava postići zadovoljštinu. Sva sila policajaca, pišu kolege iz Podravskog, banula je jednog dana u dvorište supružnika Đurđević. S nekoliko automobila, sedam je policajaca popratilo sutkinju bjelovarskog suda, sudskog zapisničara i odvjetnike. Svi su se stisnuli u malom dvorištu supružnika iz Majurca i krenuli s vještačenjem mačaka. Kako Ivanka i Nikola Đurđević imaju nekoliko mačaka, nosili su ih sutkinji koja je sjedila na stolici uz rub kuće na procjenu.

Priznali krivnju

–Ljudi u Majurcu su mislili da smo ubili nekoga. Nikad nismo vidjeli toliko policije i službenih osoba na jednome mjestu. Kao da je cijela postaja došla do nas – prisjetio se za Podravski Nikola Đurđević. Službenoj veterinarskoj priči da je mačak kojega im je povjerila na čuvanje pobjegao Zlatica Tomić nikada nije povjerovala, ne pristajući na ponuđenu naknadu štete. Ivan Zemljak, direktor Veterinarske stanice Križevci, kaže kako je na dan nestanka odmah kontaktirana vlasnica.

– Ne poričem da smo krivi i bili smo joj spremni nadoknaditi štetu prema njenim zahtjevima. Do 13. rujna prošle godine nije bilo nikakvih zahtjeva osim da joj se vrati njezina mačka koju nismo mogli pronaći, a onda je vlasnica zahtijevala da joj pronađemo, kastriramo, čipiramo i cijepimo novu tigrastu mačku te joj u roku 24 sata uplatimo 37.000 kuna. To sam smatrao neprimjerenim i nudio sam joj 5.000 kuna uz udovoljavanje ostalih zahtjevima – kazao je I. Zemljak novinarima. Na izmaku snaga su i supružnici Đurđević koji tvrde da ih Tomić već izvodi iz pameti, šalje novinare i mota se oko kuće. Navodno je mačak koji joj je bio na piku, njihov Vili, koji je uginuo i sada se okomila na Mukija tvrdeći da je on njezin Tigran. No, njihovo čuđenje ne dijeli Zlatica Tomić.

Kao dijete

– Sve je počelo 15. prosinca 2015. godine kad sam ostavila Tigrana na čuvanju u Ambulanti za male životinje u Križevcima. Vratila sam se početkom siječnja 2016. godine i mog mačka više nije bilo. Otad ga tražim. Bio je jako privržen meni, hodao je uz mene, sjedio sa mnom i putovao iz Njemačke u Hrvatsku sa mnom. Tigran mi je kao dijete. Neki se mogu tome smijati, ali meni on jako puno znači – objasnila je uznemirena Zlatica Tomić. Tvrdi da su svi već digli ruke od njene borbe, čak i njen odvjetnik, no ona ne misli posustati u svojoj borbi.

Priča se nastavlja…

Da bizarni slučaj iz susjednog Prigorja još uvijek nije okončan, potvrdili su nam i na bjelovarskom Općinskom sudu.
– Uredovanje je provedeno 31. ožujka 2017. s djelatnicima policije i veterinara, kod Ivanke i Nikole Đurđević, ali mačak predlagateljice nije pronađen, veterinar je pregledao slične mačke protustranka, kako bi se sa sigurnošću moglo utvrditi da se ne radi o istom mačku. U tijeku je i parnični postupak koji se također vodi kod Stalne službe u Križevcima, radi naknade štete, protiv tuženika Veterinarske stanice Križevci, postupak je u tijeku i nije okončan pravomoćno– kaže glasnogovornica Suda Gordana Malvić. (sk)