-Uređenje parka stoji 111 tisuća kuna i bez 70 tisuća iz Ministarstva graditeljstva sami ga iz proračuna ne bismo mogli financirati- kaže načelnik Velike Pisanice Fredi Pali

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš obišla je općine Velika Pisanica i Veliki Grđevac i s lokalnim čelnicima razgovarala o razvoju komunalne infrastrukture u manjim sredinama. Raspravljalo se i o drugim pitanjima komunalnog gospodarstva, a posebice o nužnosti donošenja novog Zakona koji uređuje to područje. Dolazak u te dvije općine iskorišten je i za potpisivanje ugovora o financijskim sredstvima koje je Ministarstvo graditeljstva ove godine dodijelilo za projekte razvoja komunalne infrastrukture tih općina.
Općine ne mogu same
Za projekt uređenja središnjeg parka u općini Velika Pisanica odobreno je 70.000 kuna, čime je, prema riječima načelnika Fredija Palija, ta investicija postala moguća.
-To je projekt koji je ukupno težak 111 tisuća kuna i bez pomoći iz Ministarstva graditeljstva sami ga iz proračuna ne bismo mogli financirati. Riječ je asfalitiranju staza i parkiralištu u parku, zatim postavljanju novog sata, te javne rasvjete oko čega treba dogovoriti još neke detalje- kaže načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali.
Nešto više novca, devedeset tisuća kuna, Ministarstvo je odobrilo Općini Veliki Grđevac i to za rekonstrukciju vodocrpilišta “Grđevica” u Velikom Grđevcu. No, tu je riječ o puno većem projektu koji je Općina realizirala u suradnji s Hrvatskim vodama.
-Mi smo još prije deset godina izgradili vodocrpilište koje je sada prošireno za još dva bunara i modernizirano. Povećan je protok vode i ugrađen agregat pa u slučaju nestanka struje pumpe neće prestajati sa radom. To je zahvat koji je težak 3,3 milijuna kuna i 90 posto su ga financirale Hrvatske vode, no naknadno su tražili da se naš udio ipak poveća sa deset na dvadeset posto. Stoga smo se javili na natječaj Ministarstva graditeljstva i dobili ovih devedeset tisuća kuna, što je velika pomoć s obzirom da nas je na koncu vodocrpilište stajalo gotovo 400 tisuća kuna – kaže načelnik Općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac i dodaje da su svi radovi gotovi i ovih će dana obaviti i tehnički pregled na vodocrpilištu.

Ravnomjeran razvoj
Razvoj komunalnog gospodarstva na području jedinica lokalne samouprave Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potiče od 2013. godine. Sufinanciraju se projekti koji se odnose na uređenje nerazvrstanih cesta, uređenje javnih površina, javnu rasvjetu, vodovod i odvodnju, uređenje i izgradnju lokalne prometne infrastrukture – izgradnju nogostupa, nadstrešnica na postajama, uređenje groblja i slični projekti. Program je pokrenut s ciljem osiguranja ravnomjernog razvoja komunalne infrastrukture u svim dijelovima Hrvatske. Ministarstvo osigurava 50 posto sredstava za projektiranje infrastrukturnih zahvata, a 75 posto sredstava za izgradnju i projektiranje. Za osiromašene općinske proračune svaka je pomoć više nego dobro došla, tim više što veće komunalne zahvate sami ne bi niti mogli pokrenuti.

(Pre)ograničeni iznosi
Odluke o sufinanciranju projekata donose se temeljem više kriterija; indeksu razvijenosti, vrsti projekta, te području na kojem se jedinica lokalne samouprave nalazi. No, maksimalni iznos pomoći je ograničen.
– Devedeset tisuća kuna je maksimalani iznos koje može dobiti jedna jedinica lokalne samouprave, no smatram da bi trebalo uzimati u obzir i veličinu projekta koji je u našem slučaju višemilijunski i dati i veću pomoć – kaže Marijan Dautanac, načelnik općine Veliki Grđevac.