Razvoj poljoprivrede na području Grada Bjelovara potiče se kroz 40-ak mjera za čiju je realizaciju u ovogodišnjem proračunu planirano 3,3 milijuna kuna. Pri tome, svaka od njih ima svoje korisnike koji pod određenim uvjetima stječu pravo korištenja poticajnog novca, što uvelike potiče daljnji razvoj poljoprivrede te u dobroj mjeri proizvodnju čini sigurnijom i u pojedinim segmentima jeftinijom. Da se radi o višegodišnjim nastojanjima intenziviranja poljoprivredne proizvodnje potvrđuje činjenica kako je od 2006. godine Grad Bjelovar za potpore poljoprivrednicima izdvojio oko 23 milijuna kuna proračunskog novca, po čemu prema udjelu poticanja poljoprivrede zauzima 23. mjesto od 128 gradova u Hrvatskoj.

Poticaji u govedarstvu

Tako se, primjerice, u govedarstvu subvencionira uzgoj i držanje simentalske pasmine, što Grad podupire sa 500 kuna po svakoj zadržanoj prvotelki. Tome valja pridodati i potporu kupnje rasplodnih junica na proljetnom i jesenskom sajmu u Gudovcu od 1.500 kuna po grlu, koja je ograničena na dvije junice po OPG-u. No, da je domaćim stočarima važna i potpora za umjetno osjemenjivanje krava i junica u iznosu od sto kuna, potvrđuje i podatak kako ovu gradsku olakšicu godišnje koristi 400 uzgajivača, među kojima je i Stevo Margetić iz Ciglene.
U njegovim stajama u čiju je izgradnju uložio tri milijuna kuna, trenutno je nešto više od 70 krava, 14 junadi, a za našeg razgovora upravo se spremao na put u Njemačku gdje je ugovorio kupnju 12 prvotelki po pojedinačnoj cijeni od 1.800 eura. S godišnjom proizvodnjom od 500.000 litara mlijeka, svrstava se u red većih proizvođača, premda kao i mnogi drugi nije zadovoljan sadašnjom otkupnom cijenom koja bez premije iznosi 2,26 kuna.

Praktična iskustva

-Koristim subvencije Grada u dijelu umjetnog osjemenjivanja, što držim dobrim potezom za sve stočare, premda bi se možda mogla pojednostaviti „papirnata“ procedura, pogotovo za veće proizvođače koji za dobivanje subvencije moraju ispisati popriličan broj obrazaca. Bez obzira na to, ova je mjera dobrodošla u današnjim uvjetima sve teže stočarske proizvodnje u kojoj bilo kakav poticaj ipak naznačuje kako o njoj netko brine – zaključuje Margetić.