Točno stotinu godina otkako je staro zvono s Crkve svetog Stjepana prvomučenika izliveno u austro-ugarske topove, župna crkva u Štefanju dobiva novo. Inicijativu da crkva ponovno dobije i treće zvono pokrenula je Općina Štefanje, a ono je izliveno početkom godine u Njemačkoj te je ovih dana i stiglo u Štefanje. Proteklih dana sva zvona su postavljena na zvoniku crkve, a ukupna investicija u nabavku i postavljanje zvona iznosila je 65 tisuća kuna i zajednički su je proveli Općina Štefanje i Bjelovarsko-bilogorska županija.

-Crkva u Štefanju sve od 1917. pa do danas na svom zvoniku ima samo dva zvona, a originalno su se ondje nalazila tri. Mnogi ne znaju da je Zvono Presvetog Trojstva, danas znano kao i “Malo zvono” saliveno još 1606. godine i riječ je o najstarijem postojećem zvonu u kontinentalnoj Hrvatskoj – ispričao je načelnik Općine Štefanje Ivo Emić i dodao da su sva ostala zvona u okolici mlađa 50 ili čak 100 godina.

-Sve do kraja 17. stoljeća izlivena zvona težila su oko stotinu kilograma, a ovo štefanjsko teži 200 kilograma i time je još značajnije. Drugo zvono, Zvono Svete Marije izliveno je u Zagrebu 1867. godine i teži 600 kg i ono je dar zagrebačkog kanonika Ignacija Uzorinca te je štefanjsko zvono tada bilo najteže i najveće sve do Budimpešte – kazao je Emić, koji si je dao truda i pomno proučio povijest svog mjesta te dodao da je ostalo nepoznato kako je to masivno zvono uopće uvučeno u zvonik.

-Većina zvona s crkvi tijekom Prvog svjetskog rata su nastradala i izlivena su u topove. U Štefanju su dva od tri zvona uspjeli sačuvati i zbog toga smo iznimno ponosni, no čak stotinu godina morali smo čekati da se nadomjesti treće zvono. Sada će zvonjava štefanjskih zvona biti još glasnija i kvalitetnija, a uskoro možemo očekivati i posvetu trećeg zvona – zaključio je Emić.