Na području Bjelovarsko-bilogorske županije od nedavno radi i treća poštarica. Rijedak, šarmantan i po mnogočemu zanimljiv prizor. Točnije, od početka travnja uz Daruvar i Garešnicu i Bjelovar ima svoju poštaricu. Riječ je o Gordani Terek koja ruši stereotipe kako je posao poštara rezerviran isključivo za muškarce. Što iz navike, što iz sentimenta. Gordana pak svojim primjerom i vedrim osmijehom ruši sve predrasude i stereotipe.

– Naravno da posao poštara jednako dobro mogu obavljati i muškarci i žene. Međutim podatci o broju poštarica u odnosu na broj poštara pokazuju da se taj posao još uvijek uglavnom veže uz muškarce. Uglavnom se na natječaje prijavljuju muškarci te je zbog toga i udio poštarica mnogo manji. S druge strane za poslove na šalterima u poštanskim uredima situacija je suprotna. Hrvatska pošta kao poslodavac nudi jednake mogućnosti zapošljavanja svim osobama bez obzira na spol, dob, nacionalnost, etničko podrijetlo, religijsku pripadnost, jezik, socijalni i ekonomski status. Kolegica Terek zaposlena je putem natječaje na kojem je odabrana zbog svojih kompetencija, fleksibilnosti i komunikativnosti, što su vrlo važne vještine u obavljanju poštarskog posla – pojašnjavaju nam iz Ureda za korporativne komunikacije pri tvrtki Hrvatska pošta d.d.

Iako nigdje ne postoji pravilo kako je posao poštara isključivo muški posao, danas u zemlji radi 3195 poštara od čega je samo njih 88 ženskog spola. Jedna od njih je i naša Gordana Terek. Poštari su od pamtivijeka bili važni članovi svake lokalne zajednice, otporni na sve moderne navike koje svakodnevno usvajamo. Posao poštara je vrlo odgovoran i zahtjevan, a poštari i poštarice ga obavljaju profesionalno i savjesno. Iako je posao poštara danas daleko od vremena iz prošlosti kad su pisma bila jedino sredstvo komunikacije istraživanja pokazuju da 90 posto korisnika i dalje ima povjerenja u svoje poštarice i poštare.

Sama Gordana voli skromno reći kako je posao dostavljača pošte težak i ponekad stresan, ali ne toliko da ga jedna žena ne bi mogla uspješno raditi. Premda je kolege vole zafrkavati, kaže, složno su joj do sada priskočili i pomogli kada god je to zatrebala. Na kraju dana i tako je bitno samo jedno – da su sve pošiljke isporučene. Bez obzira na spol dostavljača.