Htjeli su mnogi, uspio nije nitko. Silosna grdosija opasana impresivnom kvadraturom, dijelom i zaštićene kulturne baštine, nikada nije prerasla u nešto što Bjelovarčane ne bi ubadalo u oči. Prema svemu sudeći, najnoviji vlasnik odlučio se za prve korake i naišao na gradsko odobravanje. Naime, upravo je započela prostorno-planska procedura kojom se omogućuje do sada najveći zahvat u središtu Bjelovara. Riječ je o poduzetničkoj inicijativi tvrtke Sedlić koja želi prenamijeniti svojih 40 tisuća četvornih metara između Livadićeve i Bogovićeve ulice. U ponedjeljak su gradski vijećnici podržali takvu inicijativu i dali zeleno svjetlo za izradu Urbanističkog plana uređenja “Kompleska starog paromlina”. To bi trebala biti tek prva faza mega projekta koji je osmislio i kraju kani privesti Domagoj Sedlić.

 Zbogom silosima?

– Moji planovi nisu tajni. Na jednoj polovici gdje su stari mlin i upravna zgrada planiram graditi poslovne prostore i shopping centar na površini od oko 25 tisuća kvadrata. To bi bila prva faza, a u drugoj, ako bude postojao interes Grada, planiram izmjestiti industrijski kompleks, dakle silose. I ne zbog toga što je imam problema sa susjedima, nego zato što je to logičan slijed i što ja također volim ovaj grad. U slučaju izgradnje centra, ni meni ta djelatnost ne bi odgovarala, ali s druge strane ja ju još mogu raditi i tri godine i 33, sve ovisi o podršci Grada – naglašava Sedlić. Što će točno biti i kako će izgledati ono što se planira graditi u prvoj fazi još ne može znati jer, kaže, sve ovisi o interesu najmoprimaca. Ne budu li vlasnici stotinjak renomiranih marki zainteresirani za Bjelovar i njegovu ideju smještaja u shopping centru u središtu grada, korigirat će ju i graditi drukčiji, moguće i poslovno-stambeni kompleks. Spreman je, ističe, i Gradu izaći u susret kada je u pitanju problem parkirališnog prostora kojega u tom dijelu grada kronično nedostaje. Da je i tu inicijativu Grad uzeo u obzir, zaključuje se iz riječi Zvonimira Horna, višeg stručnog suradnika za prostorno planiranje, koji na sjednici Gradskog vijeća kazao kako je Grad zainteresiran za formiranje javnog parkirališta. Ono bi osiguralo parkiranje i za potrebe tržnice i bjelovarske bolnice.

Javna rasprava

– Već ranije iz 2012. godine planirana je prenamjena tog prostora i tamo je potrebno izraditi Prostorni plan uređenja kojim se detaljno razrađuje spomenuti prostor. GUP-om je određena mješovita namjena i to pretežno poslovna, potom i društvena, za predškolske ustanove, zelene javne površine uz prometnice i ostalu infrastrukturu – objasnio je Horn najavljujući daljnju, krajnje transparentnu proceduru koja će uključivati i javnu raspravu. S gradske govornice ovoga puta nije bilo ni slova o mogućoj prenamjeni ostatka Sedlićevog prostora. No, vlasnik i za to ima prijedloge mogućih rješenja. Jedan od naizglednijih je obeštećenje.

– Ako me Grad želi obeštetiti kroz neku drugu lokaciju, spreman sam ustupiti Gradu onu drugu razliku od 15 tisuća četvornih metara gdje su silosi. To onda može biti stvarno impresivan kompleks od društvenog značaja, od vidikovca, čitaonica, šetnice, do bilo čega drugoga što će biti od koristi Bjelovarčanima. Tako se može i zaštititi gradska baština i izmjestiti industrija iz strogog centra grada – predlaže Sedlić, tvrdeći da postoji puno maštovitih arhitektonskih ureda koji bi taj prostor znali kvalitetno osmisliti. Svaka druga upotreba, osim društvene, po njemu bi bila suluda. No, o bilo kakvoj takvoj ideji, dakle gradskog preuzimanja prostora gdje su silosi, na dosadašnjim sjednicama Gradskih vijeća nije bilo niti slova. Zbog toga tek ostaje za vidjeti hoće li naše ili tek neke buduće generacije Bjelovarčana svjedočiti novoj epohi življenja u središtu grada.