U bjelovarskoj Ljevaonici, koja se od rujna 2015. nalazi u sastavu tvrtke RS Metali, započela je proizvodnja u novom pogonu dograđenom u sklopu stare hale, čime je ujedno i okončan ciklus ulaganja u ovoj fazi planiranog razvoja ovdašnje proizvodnje. Riječ je o hali veličine 1.000 četvornih metara, opremljenoj modernom linijom za proizvodnju odljevaka, što će ujedno omogućiti i udvostručenje dosadašnjih kapaciteta. Pri tome, direktor RS metala Vladimir Deči naglašava, kako je riječ o investiciji koja ujedno znači i novi iskorak Ljevaonice na tržištu proizvoda koji su posljednjih nekoliko godina postali svojevrsnim zaštitnim znakom.

 Novi izazovi

-U novi pogon, koji je ujedno dio naših ukupnih ulaganja za poboljšanje radnih i proizvodnih uvjeta, uloženo je oko 2,1 milijun eura, čime naša tvrtka, uključujući i bjelovarski pogon, postaje jednom od respektirajućih, ne samo na lokalnoj, već i daleko višoj razini. Naše poslovne ambicije su isključivo vezane uz zadržavanje dosadašnjeg proizvodnog programa koji se s obzirom na tehnološku dorečenost može upotpunjavati i proširenjem asortimana. Tako smo s talijanskim partnerom već ugovorili poslovni aranžman u izradi postolja za stolove i taj uvjetno rečeno novi poslovni izazov trebao bi značiti godišnju proizvodnju od oko 800 tona proizvoda. Istodobno, planiramo ukupno povećanje proizvodnje na 5.000 tona, od čega će oko 30 posto proizvoda naći svoje mjesto na inozemnim tržištima, pri čemu i onima izvan Europe – kaže Deči.
Ono što i dalje ostaje ograničavajućom dimenzijom bržeg razvoja i odgovaranja novim tehnološki složenijim poslovima je kronični nedostatak radnika. Naime, uz dosadašnjih 47 zaposlenika, otvaranjem novog pogona još je 20-ak slobodnih mjesta, čime bi se postigao i optimum zapošljavanja u Ljevanici, procijenjen na 70 radnika.

Manjak radnika

-U stalnoj smo potrazi za kvalificiranim radnicima koji su nakon neophodne edukacije spremni raditi na modernim strojevima uz istodobnu satisfakciju kako su zaposleni u dobro organiziranoj tvrtci s jasnom poslovnom politikom i razrađenom tržišnom strategijom, unutar koje je do sada preko tisuću kupaca – dodaje Deči.
Prema sadašnjim najavama, bjelovarska proizvodnja će se i nadalje temeljiti na dosadašnjem asortimanu u kojem najznačajnije mjesto zauzimaju odljevci, čija raširenost plasmana za različite namjene, jamči dugoročnu tržišnu opstojnost.