Premda na natječaj za iznajmljivanje tri poslovna prostora na mliječnoj tržnici još nije pristigla ni jedna ponuda, u bjelovarskom Komunalcu tvrde kako nema razloga za zabrinutost, dodajući da im nije cilj dobiti zakupnika pod svaku cijenu, već one koji će, prema riječima rukovoditelja Radne jedinice Komunalnih djelatnosti Stipe Crnkovića, uredno plaćati obveze.

-Ispitujemo tržište, a cijene su uvjetovane ponudom i potražnjom. Ukoliko se u predviđenom roku ne jave potencijalni kandidati, raspisat ćemo novi natječaj kako bismo i te prostore stavili u funkciju – kaže Crnković.

 Značajan trgovački prostor

Inače, bjelovarska tržnica se sastoji od dvije lokacije ukupne površine 13.600 četvornih metara, na kojoj se nalazi 871 prodajno mjesto, od čega 70 na mliječnoj tržnici, 176 pod malom nadstrešnicom ili popularni „ženski plac“, 76 u međuprostoru i 428 ispod velike nadstrešnice, čemu valja pribrojiti 64 tipska štanda i 12 mjesta za kamionsku prodaju.

-Od ukupnog broja prodajnih mjesta, njih 659 iznajmljeno je temeljem godišnjih ugovora, a 212 ih je u statustu povremenog korištenja. Na tržnici je i 50 kioska površine 704 kvadratna metra koji su u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba, ali i njih treba uzeti u ukupan broj iznajmljivanja, uz napomenu kako Komunalac raspolaže sa 339 četvornih metara prostora. Posljednjih nekoliko godina smo zadovoljni poslovanjem tržnice koja unatoč pojavljivanju trgovačkih centara bilježi rast zakupljenih mjesta – napominje Crnković.

Sve „tanji“ džepovi

Iako postoje i mišljenja o tome kako je mliječna tržnica pomalo dislocirana, što djelomično utječe i na prodaju, nekolicina prodavačica poput Dušanke Rajaković iz Predavca tvrdi kako je razlog nešto slabije potražnje ipak u sve „tanjim“ novčanicima građana.
– Već godinama prodajem na tržnici tri puta tjedno, a zakupljeni štand godišnje plaćam 880 kuna uključujući i porez. Prostor je primjeren prodaji mliječnih proizvoda, posebice tijekom zime kada nije ugodno stajati uz tezgu na otvorenom, a i kupci su već navikli na naša mjesta, tako da nema zabune. Utržak ovisi o danima u tjednu, ali općenito uzevši, građani imaju sve manje novca – procjenjuje Dušanka.