Dejan Čurčić i Alen Britvić osvojili su zlato na drugoj najvećoj na svijetu izložbi inovacija – njihov trodimenzionalni skener deseterostruko je jeftiniji od onih koji se nude na tržištu

– Redovito predajemo zamolbe, ali na 80 posto njih nitko uopće ne odgovori. Nismo ogorčeni zbog toga, svjesni smo da smo mi za njih jedan list A4 papira na kojima je naš životopis, ističe Dejan Čurčić

Dejan Čurčić (27) i Alen Britvić (22) početkom ovog tjedna vratili su iz njemačkog Nürnberga s iENA-e, drugog najvećeg inovatorskog sajma na svijetu, gdje su postigli nevjerojatan uspjeh. Na sajmu na kojemu je izlagalo 800-tinjak izlagača iz 40 država svijeta, a sve predstavljene inovacije detaljno ocjenjivao međunarodni stručni žiri, bjelovarski duo (Čurčić je Bjelovarčanin, a Britvić iz Ivančana pored Farkaševca) dobio je zlatnu medalju za inovacije u proizvodnji i radu trodimenzionalnog skenera (3D digitalizatora). Naime, dok takav stroj košta oko deset tisuća eura i gotovo ga je nemoguće nabaviti u Europi, verzija Čurčića i Britvića gotovo je deseterostruko jeftinija – u proizvodnji košta od tisuću do tisuću i pol dolara. Tajna je u tomu što se njihov digitalizator sastoji od široko dostupne opreme, one koje su zatekli u studentsko-poduzetničkom inkubatoru bjelovarske Visoke tehničke škole.
Upoznali se na Mehatronici
Obojica su, naime, studenti druge godine Mehatronike, a upravo je ova bjelovarska visokoobrazovna ustanova spojila njihovu strast prema tehnologiji i inovacijama, jer su se tamo i upoznali. U bjelovarskom inkubatoru, dakle, inkubirana su dva vrhunska inovatora čiji je proizvod dobio visoko stručno priznanje na međunarodnoj razini, a sve to pod stručnom paskom mladog mentora Tomislava Pavlica, voditelja Inkubatora.
– Nagrada nam znači jako mnogo, pogotovo stoga što žiri doista detaljno pregledava svaki proizvod, uključujući i provjeru je li riječ o postojećem patentu ili nečemu što je doista novo. Zlatna medalja potvrda je kvalitete našeg skenera, a posebno nas raduje veliki interes poduzetnika i stručnjaka s fakulteta iz nekoliko država. Primjerice iz Njemačke, ali i Austrije i Poljske. Iz Nürnberga smo se vratili s 40-ak kontakata, a vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati s obzirom da su potrebna velika ulaganja kako bi se naš proizvod komercijalizirao – pojašnjava Čurčić, dodajući kako na razvoju skenera rade posljednjih godinu dana.
Dejan Čurčić: “Ne želim otići iz Bjelovara”
A onda nas iz euforične, gotovo znanstveno-fantastične priče o uspjehu, naglo prizemljuje u brutalnu hrvatsku realnost. Naime, iako njihova pamet, trud i zalaganje sada uživa potvrdu međunarodnog stručnog žirija, niti jedan ni drugi nemaju posao. A nije da ga ne traže.
– Redovito predajemo zamolbe, ali na 80 posto njih nitko uopće ne odgovori. Nismo ogorčeni zbog toga, svjesni smo da smo mi za njih jedan list A4 papira na kojima je naš životopis. Baš zato vjerujem da će nam ovo priznanje pomoći da nađemo posao – govori bjelovarski genijalac koji svoju budućnost vidi upravo u Bjelovaru.
– Novac nije ono što me najviše motivira. Volim nove tehnologije i volim raditi na inovacijama i to me barem za sada ispunjava. Nije mi ni cilj otići iz Bjelovara, odnosno Hrvatske. Dapače, otišao bih van samo kada bi mi to bila zadnja opcija, inače bih volio raditi i živjeti ovdje – govori, dodajući kako u Bjelovaru postoje tvrtke u kojima bi volio raditi. Ipak, nevoljko dodaje i kako se pokušao zaposliti u jednoj državnoj firmu u Zagrebu, a već na intervjuu za posao shvatio je da je mjesto namješteno za sina jednog od zaposlenika, a da njegovu zamolbu nisu ni razmatrali. A dokle god će sinovi zaposlenika imati prednost nad genijalcima, genijalci će se lakše odlučiti potražiti priznanje, ali i vlastitu egzistenciju, negdje drugdje, zaključak je koji se nameće sam po sebi.

Pripremaju dvije nove inovacije

Trodimenzionalni skener kojega bjelovarski dvojac može proizvesti za deseterostruko niži iznos nego što trenutno košta na tržištu upravo cijena čini mnogo dostupnijim. Umjesto isključivo u industriji, takav skener dostupan je amaterima, pa i tradicionalno siromašnim hrvatskim obrazovnim institucijama. Dok “vani” robotika već polako postaje obavezan predmet, visoka tehnologija u Hrvatskoj je još uvijek na “dugom štapu”.
– Onom tko ima projektor i kameru, a to su škole i fakulteti, troškovi su još niži. Mi jako zaostajemo za drugim državama po pitanju visoke tehnologije, a na ovaj način mogli bismo se približiti – poručuje Čurčić i dodaje kako Britvić i on nastavljaju s inovacijama. Trenutno pripremaju dva nova projekta koji za sada drže u tajnosti.

Pomoć Hrvatske gospodarske komore

Čurčić i Britvić u Nürnberg su otputovali i na sajmu nastupili zahvaljujući Hrvatskoj gospodarskoj komori i Udruzi inovatora Hrvatske. Naime, nastup na iENA-i nije nimalo jeftin – četvorni metar izložbenog prostora košta tisuću eura, a sajam se održava četiri dana. Bjelovarski inovatori nastupili su na zajedničkom štandu Hrvatske, a svoje mjesto zaslužili su zahvaljujući uspjehu na Arci 2015., međunarodnoj izložbi inovacija održanoj sredinom listopada u Boćarskom domu u Zagrebu. Tom prigodom, naime, održano je natjecanje mladih inovatora pod nazivom Dan inovativnih ideja, a skener bjelovarskog dvojca osvojio je glavnu nagradu. Odlazak na iENA-u bila im je glavna nagrada, a uručila im ju je također Bjelovarčanka, Tajana Kesić – Šapić, direktorica HGK-ova Sektora za industriju.