Bjelovarski lutkari, predvođeni svojom mentoricom Anitom Malek, nikada nemaju mira pa su tako ovo preblagdansko vrijeme iskoristili za učestale probe za nadolazeću božićnu priredbu. Nastavnica Malek vodi čak tri lutkarske skupine. Najmlađi su učenici nižih razreda OŠ Nova Rača, druga su njihovi kolege iz viših razreda, a treća je skupina ona koja se svaku nedjelju sastaje u Bjelovarskom kazalištu. Upravo su oni prošle nedjelje održali premijeru svoje lutkarske predstave “Darko kod zubara” kojom su svi prisutni bili oduševljeni,

 Novi projekti

-Lutkari su pritom bili razigrani, nesputani i bez treme. Poslije su mi prilazile majke i govorile kako se vidjelo da su se mališani zabavljali. Bilo je baš onako kako dječja predstava treba izgledati – još uvijek pod dojmom nam je ispričala Malek. Bila je to predstava koju su mjesecima spremali i na koju su jako ponosni, ali niti nakon tako velikog projekta nema puno odmora. Starija grupa lutkara priprema lutkarsku predstavu “Virtualni svijet”. Kako bi takva predstava uspjela, učenici i njihova nastavnica moraju biti iznimno kreativni. Lutke se u ovom kontekstu smatraju apstrakcijom, izrađene su od spužve i izrezane u kocke, ali upravo zbog vještina lutkara, za svaku se lutku zna što predstavlja. “Virtualni svijet”zapravo je imitacija videoigara i, ako je suditi po probi, bit će velika uspješnica. Probe su jako specifične, u što smo se i sami uvjerili. Osam članova starije grupe probu započinje laganim istezanjem, raznim pokretima i razvijanjem lutkarskih vještina koje će im pomoći da na pozornici posao odrade što je moguće bolje. U ruku uzimaju običan predmet, u ovom slučaju valjak i njega pretvaraju u razne predmete, poput violine, injekcije, šešira i naočala.

Lutka može sve

– Lutka je instrument koji može puno više od dramskog glumca, ona može letjeti, bitna je samo mašta glumca i gledatelja – objasnila je Malek. Jedna od onih koji vrijedno upijaju savjete svoje mentorice i nastavnice i koja joj pomaže u razvijanju ideja, svakako je Katarina Mužek, učenica 6. razreda, ali i članica lutkarske skupine Bjelovarskog kazališta.

– Od prvog razreda sam u lutkarima i nikada nisam ni pomislila da napustim tu aktivnost, dapače, dodatno sam se, na poziv nastavnice, uključila i u Bjelovarsko kazalište i jako se veselim nedjeljama i probama tamo – kazala je Katarina. Osim ove dvije složne grupe, djeluje i ona treća, najmlađa, koja se također pripremaju za božićnu priredbu. Oni se bave jednostavnim, njima razumljivim predstavama te skupa s nastavnicom Malek izrađuju svoje rekvizite s kojim će nastupati.