Grad Bjelovar jedan je od brojnih hrvatskih gradova koji koristi mogućnost da ugostiteljima naplaćuje dodatnih tri posto poreza na prodaju pića u ugostiteljskim objektima. Porez na potrošnju naplaćuje se na alkoholna pića, vino, pivo, ali i bezalkoholna pića, a u Bjelovaru je ta stopa određena na zakonski najviše dopuštenih tri posto, dok je, primjerice, u Zagrebu za stopa određena na dva posto.

Ubojica poreza

Postoje i gradovi koji svoje ugostitelje ne opterećuju spomenutim porezom, poput Svete Nedjelje i Đakova koji su ga ukinuli početkom ove godine. U Gradu Bjelovaru, bez obzira na deklamiranu Tax free politiku i gradonačelnika koji se voli predstavljati kao Tax Killer, ubojica poreza, ne razmišljaju niti o smanjenju, a kamoli ukidanju ovog nameta, barem ako je suditi iz rasprave Ele Naranđe, nezavisne vijećnice i Željkice Vizi, voditeljice Odsjeka za naplatu i pravne poslove Grada Bjelovara.

Naranđa je, naime, ukazala na problem bjelovarskih ugostitelja koji sve poreze mogu platiti elektronskim putem, bez potrebe za gubljenjem dragocjenog vremena i „obijajanja šaltera”. Sve poreze, osim Poreza na potrošnju koji je lokalni namet i kao takav nije uvršten u usluge e-Porezne uprave.

U 21. stoljeću pješke

Drugim riječima, umjesto da u 21. stoljeću ugostitelj preko interneta pošalje obrazac za obračun poreza na potrošnju, on ili njegov knjigovođa moraju prošetati do gradske uprave i fizički predati papire. Potom vrijedni zaposlenici gradske uprave obračunaju iznos porez i pošalju uplatnicu.

– Pohvaljujemo vaš prijedlog, znate da radimo digitalizaciju gradske uprave i Porez na potrošnju bit će u okviru digitalizacije – šturo je odgovorila Vizi, bez navođenja datuma kada bi projekt digitalizacije gradskih procesa trebao ugledati svjetlo dana.