Dva tjedna do Božića vrijeme je kada se već treba razmišljati o nabavi svega što je potrebno za blagdanski stol, pa nitko ne bi odbio dodatnu financijsku injekciju u vidu božićnice. Kako zadnja tri kvartala za redom BDP, barem prema službenim statistikama stalno raste, logično je pretpostaviti da je više novca na raspolaganju firmama pa bi se i božićnice mogle isplaćivati većem broju radnika.
– Slušamo te priče o rastu BDP-a, no zaboravlja se da realni sektor koji hrani cijelu državu i dalje teško posluje. Nabrajaju se neki statistički podaci koji sa stvarnim svijetom nemaju puno dodirnih točaka. Što se tiče božićnica, mi se svake godine trudimo pomoći našim radnicima u vrijeme blagdana pa će tako biti i ove godine. Osigurali smo božićnicu od nekih 800 kuna kako bi se za blagdanski stol moglo kupiti sve što je potrebno – kaže Jakov Ćorić, direktor bjelovarske Gale, najvećeg hrvatskog proizvođača konzumnih jaja koji zapošljava 54 radnika.
Izvoz stvara dobit
Ovogodišnji dobitnik Zlatne kune u kategoriji malih tvrtke je Oniks d.o.o. iz Čazme, čija je osnovna djelatnost proizvodnja metalnih proizvoda. U toj tvrtci kažu kako na poslovanju osjećaju rast BDP, ali to zahvaljuju vrhunskoj tehnologiji i činjenici da 99 posto robe izvoze i to na tržište zapadne Europe. Stoga niti isplata božićnica u toj tvrtci sa 43 zaposlena nije upitna.
– Naravno da ćemo u skladu s rastom našeg poslovanja dati radnicima i božićnicu koja će biti pristojna i nešto veća od prošlogodišnje, a konačni iznos se još dogovara. Mi najviše izvozimo u Njemačku, te nešto u Francusku i druge zemlje i od 2010. godine stalno bilježimo porast poslovanja. Moguće je dobro poslovati i u Hrvatskoj ali ako pravilno ulažete, u nove tehnologije i stručnu radnu snagu umjesto u jahte i nekretnine, pa kupaca ne nedostaje – napominje tehnički direktor Oniksa Robert Rovišćanec.
Za razliku od dijela realnog sektora koji će isplatiti božićnice, korisnici državnog proračuna i dalje ne mogu računati na taj prosinački dodatak plaći. Bolnice, škole i državna uprava neće dobiti ništa, no u lokalnoj upravi stvari ne ovisi o rastu ili padu BDP-a. Zaposlenici bjelovarske Gradske uprave tako će ove godine pod bor dobiti solidan iznos.
Kolektivni ugovori
– Sukladno potpisanom kolektivnom ugovoru svi zaposlenici Gradske uprave i ustanova koje se financiraju iz gradskog proračuna dobiti će božićnicu od 500 kuna. Već smo isplatili po dvije tisuće kuna regresa za godišnji odmor i time je iskorišteno 2500 neoprezivih kuna koliko možemo isplatiti djelatnicima na ime tih dodataka, a treba reći da ja kao gradonačelnik i moje zamjenice nemamo pravo na isplatu tih dodataka – kaže gradonačelnik Antun Korušec. Sličan ugovor postoji i u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji gdje je još važu hoće li isplatiti i božićnicu, odnosno svih 2500 neoporezivih kuna koliko smiju isplatiti zaposlenicima.

Pevec ugodno iznenadio
Ako se netko ugodno iznenadio uoči božićnih blagdana onda su to radnici Peveca, kojima je uprava u skladu sa poslovanjem i ostvarenim rezultatima isplatila božićnicu od 2200 kuna. To je osjetno povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je isplaćeno 400 kuna i ako je suditi po porastu dobiti tog velikog trgovačkog lanca odškrinuta su vrata izlaska iz recesije. Građani ne troše novac koji nemaju, a porast osobne potrošnje je bolji pokazatelj od silnih statističkih podataka o porastu BDP-a.