Izgradnja novog nogometnog stadiona koštat će 21,7 milijuna kuna, a izvor financiranja su kreditna sredstva, stoji u prijedlozima odluka o kojima će gradski vijećnici odlučivati u četvrtak, 12. rujna na sjednici Gradskog vijeća. Gradnja bi trebala započeti početkom iduće godine, a dovršetak se očekuje u izbornoj 2021. godini. Saga o novom nogometnom stadionu u Bjelovaru tako se nastavlja otprilike godinu dana nakon spektakularno propalog javnog natječaja na kojemu su građevinske tvrtke poslale ponude u vrijednosti od 28 do čak 36 milijuna kuna.

Poduplana cijena

– Prije svega, iako to nije najvažniji gradski projekt za iduću godinu, mogu reći da definitivno idemo s izgradnjom gradskog stadiona. Održali smo sastanak u Ministarstvu državne imovine i očekujemo da će se to vrlo brzo i formalizirati, vjerojatno i prije kraja ove godine. Dobivamo sedam hektara zemlje na prostoru bivše vojarne Logor na kojemu ćemo graditi stadion, ali i dva pomoćna nogometna igrališta te teniske terene. Sve stavljamo u funkciju sporta. Pri tomu, cijena više nije 25 milijuna kuna, koliko je prije bilo planirano, nego 14 milijuna kuna – istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u intervjuu portalu zvono.eu početkom 2018. godine. Taj se iznos tijekom prošle godine popeo na 22 milijuna kuna, a u konačnici premašio i spomenutih 25 milijuna kuna.

Nema za EU, ima za stadion

Izgradnja nogometnog stadiona putem kreditnog zaduženja dolazi u vrijeme kada se čelništvo Grada često hvali povlačenjem novca iz EU fondova.

– Mi danas na četiri kune dobivene iz EU fondova moramo osigurati jednu kunu iz gradskog proračuna i polako nam ponestaje i ta naša jedna kuna – rečenica je koju često ponavlja gradonačelnik Hrebak. Iako, dakle, nije tajna da novca nedostaje za EU projekte, ima ga dovoljno za projekt koji nema veze s EU fondovima, a sam po sebi potpuno je neisplativ.

Usto, novi stadion trebao bi zadovoljiti HNS-ov Pravilnik o licenciranju klubova prema kojemu je minimalni kapacitet tisuću sjedalica, iako utakmice NK Bjelovara u prosjeku prati stotinjak gledatelja, pri čemu je broj prodanih ulaznica i manji od toga. Jedino se na lokalnom derbiju s NK Ždralovima zna okupiti do 500 gledatelja, no taj se spektakl odvija tek jednom godišnje. Sve sjedalice na nogometnom stadionu tako bi mogao napuniti samo koncert nekog popularnog izvođača. Primjerice, Miroslava Ilića.

Sve u svemu, u prvoj fazi planirana je izgradnja zgrade tribina s parkiralištem za suce i igrače i uređenje dijela okoliša. Procijenjena vrijednost investicije prema Idejnom rješenju za Fazu 1 iznosi cca 16 milijuna kuna s PDV-om, stoji u obrazloženju prijedloga odluke koji potpisuje pročelnica Sonja Novak, dr. vet. med.

Na slici: Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak zabija gol Ivanu Beljanu iz bjelovarskog HSS-a