Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u četvrtak ujutro predstavit će javnosti obnovu Borika vrijednu 1,6 milijuna kuna što je zasigurno razveselilo brojne sportske rekreativce u Bjelovaru, tim više jer su radovi uslijedili nakon 30-ak godina, ne računajući obnovu spomen-parka i vraćanje spomenika Vojina Bakića “Poziv na ustanak”.

Obnovu Borika, na žalost, obilježili su i problemi koji su se, uz malo volje i političke mudrosti, mogli izbjeći. Podsjetimo, sve je počelo potkraj lipnja kada se dio stanovnika Gupčeve ulice pobunio protiv postavljanja javnog WC-a ispred njihovih kuća. Njihova je želja bila da se WC izgradi 30-ak metara dublje, među ostalim i bliže sportskim igralištima (članak možete pročitati ovdje)

Gradonačelnik optužio građane da drame

Gradonačelnik Hrebak u tome, pokazat će se, sasvim opravdanom zahtjevu građana, prepoznao je nekakvu urotu oporbe koju je odmah počeo javno napadati, a građanima koji su iznijeli prijedlog o izmještanju WC-a dalje od svojeg kućnih pragova poručio je da ne drame.

– Danas im smeta javni wc. Moram napomenuti da se doslovno ispod moga stana na tržnici nalazi javni WC pa ne dramim zbog toga – poručio je između ostalog gradonačelnik Hrebak na svojem Facebook profilu 29. lipnja. Pri tomu je zaboravio napisati da se javni wc na tržnici nalazio mnogo godina prije nego što je on na vrhu zgrade izgradio svoj 150 “kvadrata” veliki penthouse čiju je vrijednost u imovinskoj kartici procijenio na 900 tisuća kuna.

No, nakon što je dio stanovnika Gupčeve ulice ustrajao u svome naumu, samo pet dana kasnije gradonačelnik je potpuno promijenio retoriku i naložio da se WC premjesti tamo gdje su građani predložili (članak možete pročitati ovdje)

– Slušamo građane, ispravljamo svoje greške i priznajemo ih ako do njih dođe. Želimo da što više građana bude zadovoljno pa i ako se tiče ovako trivijalnih stvari kao što je lokacija javnog wc-a na Boriku – izjavio je gradonačelnik Hrebak samo pet dana nakon prvotne izjave. I doista, javni wc nakon par tjedana sagrađen je tamo gdje su stanovnici i predlagali.

Sklizak košarkaški teren

Početkom srpnja završena je obnova košarkaškog igrališta kojeg su svi ljubitelji košarke s nestrpljenjem dugi niz godina čekali. Jedan od prvih koji je okušao novi teren je bio Ivan Šiprak, poznati bjelovarski košarkaš, organizator prvih streetball turnira u Bjelovaru i svojedobno osvajač prvenstva Hrvatske u streetballu. Šiprak je pohvalio ideju obnove Borika, ali također je izjavio da je košarkaško igralište veliko razočarenje i da je napravljeno neprofesionalno. Dotaknuo se najvećeg problema, a to je da se na terenu kliže kao i prije same obnove, da su table male i neučvršćene i da su crte za košarku nepravilno povučene. (članak možete pročitati ovdje)

Gradonačelnik Hrebak odmah se javio da će razgovarati s izvođačima radova, a zatim izjavio.

-Ovo je igralište u Koprivnici koje nam se svidjelo i koje smo identično odlučili napraviti u Bjelovaru. Tamo je njima sve OK, u Bjelovaru kažu neki da nije dobro – stoji, između ostalog, u izjavi gradonačelnika 31. srpnja.

Zanimljivo da su ipak u miru i tišini napravljene promjene. Povučene su nove, pravilne crte i table učvršćene. Teren je, nažalost, ostao isti, dakle sklizak, što su nam potvrdili i brojni drugi košarkaši, ali do njegove promjene sada se sa sigurnošću može reći – neće doći.

Gradonačelnikove papazjanije

Borik je imao za vrijeme radova i velikih problema s poplavama, rušenjem stabala o čemu je Bjelovarac.hr detaljno izvještavao, a mnogi sportaši preispituju odluku o novoj stazi za trčanje. No, svi prigovori i prijedlozi sada završavaju jer su radovi završeni.

Pohvalno je što dio prijedloga građana uvažen, jer upravo su građani ti koji financiraju obnovu Boriku, no razina komunikacije bjelovarskog gradonačelnika pri tomu je bila ispod razine koju Bjelovarčani zaslužuju. Izjave o dramatiziranju građana, nerazumnim i trivijalnim zahtjevima, urotama oporbe i slične papazjanije gradonačelnik bi trebao ostaviti za svoje privatne razgovore, jer im u javnom govoru svakako nije mjesto.(Vedran Cindrić)