Drugi puta zaredom Visoki trgovački sud vratio je predstečajnu nagodbu bjelovarskog Elektrometala na početak, prihvativši žalbu Ine, jednog od najvećih pojedinačnih vjerovnika posrnulog bjelovarskog građevinca koji se polako pretvara u najdugovječniju hrvatsku tvrtku u predstečaju. Željko Srebrenović, zaposlenik i predsjednik Nadzornog odbora Elektrometala, napominje kako vijest još uvijek nije doputovala službenim kanalima, no i da je prema svemu sudeći točna. Postupak se sada ponovno vraća na bjelovarski Trgovački sud, no ovoga puta o žalbi će odlučivati neki drugi sudac, odnosno sutkinja. Podsjetimo, vjerovnici Elektrometala pred bjelovarskim Trgovačkim sudom predstečajnu nagodbu sklopili su još potkraj studenog 2013. godine, pa onda ponovno godinu dana kasnije, a oba puta nagodbu je srušio VTS. U međuvremenu, dioničari Elektrometala su na lanjskoj glavnoj skupštini prihvatili su drastično smanjenje nominalne vrijednosti dionica sa 380 na deset kuna te ulazak vjerovnika u vlasničku strukturu u vidu zamjene potraživanja za dionice, no taj potez očito nije bio dovoljan da nagodba postane pravomoćna. Jednako tako, Elektrometal je s Inom pokušao izgladiti nesporazume i pronaći rješenje koje bi rezultiralo povlačenjem žalbe, no prema svemu sudeći ta inicijativa nije urodila plodom. S pravne strane, Elektrometal je u doista neobičnoj situaciji – zbog nepravomoćne predstečajne nagodbe nijedan od vjerovnika za potraživanja nastala prije pokretanja tog postupka ne može mu blokirati žiro-račun. S druge strane, Elektrometal ne može se javljati na javne natječaje, a ne može niti doći do obrtnih sredstava neophodnih za izvođenje ugovorenih poslova jer financijske institucije tvrtke u predstečajnoj nagodbi smatraju previše rizičnima.

Stabilno koliko može biti

Posljedica toga konstantni su gubici i kašnjenje isplata radničkih plaća. Ipak, Srebrenović napominje kako je na tom planu situacija stabilna.

– Istina je da kasnimo s isplatom plaća, a to kašnjenje je mjesec do dva, ovisno o tomu je li datum viši od 20, kada je zakonski rok za isplatu. No, radnici svakako primaju plaću, a ne nedostaje niti posla, pogotovo u proizvodnji. Dosta radimo na Jadranu, a zaposleni u izradi protupožarnih vrata morali su raditi i tijekom vikenda – govori Srebrenović. Unatoč visokoj stopi zaposlenosti kapaciteta, Elektrometal i dalje posluje s gubitkom. Lanjski gubitak iznosio je 12,5 milijuna, a u prvom ovogodišnjem tromjesečju 884 tisuće kuna, što predstavlja dosta veliko smanjenje u odnosu na lanjskih oko 3,7 milijuna kuna. Ipak, za pozitivno poslovanje i isplatu plaća bez kašnjenja potrebna je pravomoćna predstečajna nagodba i dovršetak restrukturiranja poslovanja, a nijedno ni drugo trenutno nije na vidiku.