ZRINSKI TOPOLOVAC – U bespućima svehrvatske kuknjave na račun teškog života od zemlje, posve drukčiju priču zatekli smo u Gornjem Križu, malenom seocu na jednoj od nekoliko uzvisina u Općini Zrinski Topolovac. Tijana i Darko Blažeković u svega 11 godina zajedničkog života stvorili su što mnogi ne bi niti da mogu živjeti dva. Tijana se za Darka udala iz susjedne Općine Kapela, već tada znajući da ju čeka rad na poljoprivredi. I ne samo to, mlada, tada 21-godišnjakinja, svjesna je bila da dolazi na imanje gdje su njezine i ruke njezinog supruga najmlađe.

Složna obitelj

Nisam od onih snaha koje misle da su starci ti koji smetaju. Jako puno nam je pomogla Darkova baka. Ne znam kako bismo sve stizali da nam nije čuvala cure. Danas, kada su one dosta veće, lakše je, čak nam najstarije i pritrče u pomoć, ali dok smo ih podizali nije bilo lako. Ipak, ne žalim se ni na što. Lijepo živimo. Svoji smo na svome i pomalo se širimo – zadovoljna je Tijana. Kada se udala za Darka, Blažekovićevi su imali 11 krava i tri bika. Danas u staji ovaj mladi bračni par ima 30 muznih krava i 40 grla podmlatka, što junica, što bikova. Obrađuju 50 rali vlastite zemlje, duplo više nego što su imali prije 11 godina. Proizvodnja mlijeka i ratarstvo su im osnovne djelatnosti, a nabava mehanizacije, koja im sve to može maksimalno olakšati, najveći cilj.

Dobili smo od Europske unije preko projekta bespovratnih 50 tisuća eura za silokombajn. Sada već imamo spremnu dokumentaciju za nitratnu direktivu i odobrenje za nabavu strojeva. Kada i taj projekt privedemo kraju, pripremljen je onaj za gradnju nove staje za 60 muznih krava – priča Tijana. Kada smo doznali da će nas za ovu priču samo ona dočekati kod kuće, priznajemo, malo smo bili skeptični. No, predrasude da samo muški najbolje znaju o poljoprivredi i gospodarstvu, ova vrijedna mlada žena razbila je na prvu. Dok Darko u ove proljetne dane ima pune ruke posla na oranicama, ona vodi računa da svi poslovi oko stoke budu odrađeni kako treba.

Do 11 sati smo u staji gotovi sa svime. Puno mi u poslu pomogne moj brat pa se stigne, a navečer već Darko dođe pa je još lakše. U međuvremenu kuham ručak i otpremam i dočekujem kćeri iz škole. Sada i najmlađa Lena ide u predškolu pa nagodinu imamo šest školarki – kaže ova uzorna žena. Doduše, tu titulu još nije dobila na natjecanju koje se upravo za takve, mlade, sposobne, uzorne žene provodi i u našem kraju, ali da se pristane kandidirati, sigurni smo da bi konkurencija bila u škripcu.

Uzaludna nagovaranja

Nagovarale su me već nekoliko puta žene u našoj općini da se prijavim, ali nisam ja za javna istupanja. Barem ne još sada. Možda kada jednog dana posve uredimo kuću i okućnicu – sramežljivo odgovara i na naše nagovaranje simpatična Tijana, na koju je očito više nego ponosan i njezin Darko. U to smo sigurni jer, za razliku od Tijane koju smo prvu kontaktirali i ona nas je odbila, Darko je bio taj koji je pristao da njihov uspjeh podijelimo s drugima.