Uzbudljivu ponoćnu utrku s vremenom uspjeli su dobiti ravnatelj Osnovne škole Nova Rača Dario Jaušić i djelatnici županijske Regionalne razvojne agencije koja je pripremala projekt energetske obnove Područne škole u Severinu težak 600 tisuća kuna. Naime, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je 27. travnja objavilo da 28. travnja 2016. godine trajno zatvara Pilot projekt ”Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja 4c1.2.”, a poziv na dostavu projektnih prijedloga trajno se zatvara jer je prijavljeni iznos premašio raspoloživu alokaciju. Kako je poziv bio otvoren 15. travnja i taj cijeli ciklus potpora je trebao ostati otvoren do 2020. godine naprasna obustava došla je kao iznenađenje ali škola i RERA ovaj su put uspjeli reagirati na vrijeme.

-Nismo to očekivali s obzirom da je poziv bio trajno otvoren i nije bilo najave da će tako brzo biti zatvoren ali uspjeli smo složiti sve dokumente. Na sreću škola je imala pripremljenu svu dokumentaciju koju smo priložili zahtjevu i do gotovo 23 sata ju uvezivali u obiteljskoj kući. Potom je sve uzeo ravnatelj Jaušić i odjurio u Zagreb – kaže Nino Balen iz RERE i dodaje kako je provjerio u Ministarstvu graditeljstva hoće li zahtjev biti prihvaćen ako stigne na vrijeme i dobio potvrdan odgovor.

Kako se u Bjelovaru iza 20 sati više ne mogu poslati pošiljke jedini način kako je škola u Severinu mogla ući u obzir za novac iz ovog natječaja je bio stići do pošte u Jurišićovoj ulici u Zagrebu i to prije isteka roka za prijavu. I u tome je ravnatelj Jaušić uspio za dlaku jer je pošiljka zaprimljena i poslana u 23 sata i 58 minuta.

-Da je ravnatelj zakasnio tu zapravo minutu i pol pošiljka se ne bi uzela u obzir i morali bismo čekati neke druge natječaje kojih bi trebalo biti ali u ovom trenutku ne znamo kada i u kojem ministarstvu. Treba reći da je u ovom krugu prijavu uspjela poslati i osnovna škola u Siraču, no neke druge nisu jer nisu imale prikupljenu potrebnu dokumentaciju – kaže Nino Balen kojemu je u uvezivanju natječajne dokumentacije za Severin pomagala supruga i to baš na svoj rođendan, pa su stoga proslavu odložili za dan kasnije.