Pomozi sirotu na vlastitu sramotu, poslovica je koja idealno opisuje autohtoni hrvatski birokratski apsurd kojega na vlastitoj koži ovih dana proživljava Stjepan Budinskog, predsjednik Odbora za branitelje koji je zbog ratnih zasluga svojedobno proglašen počasnim građaninom Grada Bjelovara. Budinski je, naime, prije nešto više od godinu dana upregnuo sve svoje snage kako bi pomogao razvojačenom hrvatskom branitelju i 20-postotnom vojnom invalidu Budimiru Božoviću, koji je zajedno s još jednim članom obitelji živio u Kašljevcu u, kako se izrazio Budinski, “okrečenoj štali”. Usto, Božović je skupio pet godina ratnog staža na najtežim hrvatskim bojišnicama poput Pakraca, unatoč tomu što je srpske nacionalnosti. Stan je dobio još 1991. godine, govori Budinski, no upravo zbog srpske nacionalnosti mu je i oduzet, bez obzira na bogat ratni staž. Kao predsjednik Odbora za branitelje Budinski je pronašao stan u Bjelovaru koji je pod upravljanjem Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom zjapio prazan deset godina. Potom je posebna Komisija Ministarstva hrvatskih branitelja obišla je Kašljevac u srpnju (pet mjeseci nakon što je Budinski pokrenuo akciju) i osobno se uvjerila u kakvim neljudskim uvjetima živi Božović.

“Hitno i prioritetno”

– Hitno i prioritetno rješavanje zahtjeva zbog uvjeta u kojima živi podnositelj zahtjeva – zaključak je Komisije ispisan velikim štampanim slovima, uz napomene poput onih da u kući nema kupaonice, a niti strujnog priključka.

No, to se “hitno i prioritetno” razvuklo sve do zime. S obzirom da Budinski nije želio da je Božović provede u Kašljevcu, zatražio je od bjelovarske Elektre da stan (za koji i DUUDI i Ministarstvo branitelja prihvaćaju da mu se dodijeli na korištenje) priključi na struju. Budinski je potpisao zahtjev kao predsjednik Odbora za branitelje, koristeći službeni pečat Grada Bjelovara, te ga poslao u Ministarstvo branitelja kako bi ga oni potpisali kao podnositelji zahtjeva. Čekajući odgovor, Budinski je sa svojim prijedlogom upoznao i predstavnike branitelje iz Bjelovarsko-bilogorske županije, koji su, u želji da pomognu, i sami pečatirali zahtjev službenim pečatom Županije. No, problem je u tomu što su pečat “udarili” taman na mjesto gdje se trebao potpisati predstavnik Ministarstva branitelja. S obzirom da su dani prolazili, a iz Ministarstva ni pisma ni razglednice, Budinski je sam predao zahtjev, a Elektra razvojačenog branitelja prikopčala na mrežu. No, u međuvremenu se u dijelu braniteljskih udruga proširila priča kako Budinski samoinicijativno i bez ovlasti dodjeljuje stanove na korištenje hrvatskim braniteljima, što ustvari predstavlja kazneno djelo. I doista, sudeći prema odgovoru koji nam je pristigao iz Ministarstva branitelja, Stjepan Budinski osumnjičen je za počinjenje kaznenih djela lažnog predstavljanja i zlouporabe položaja i ovlasti i to zbog toga što je on potpisnik zahtjeva prema Elektri.

Stjepan Budinski: Ponosan sam što sam uspio pomoći

– Ponosan sam što sam uspio pomoći našemu branitelju koji je živio u neljudskim uvjetima. Što se optužbi tiče, optuživali su me Srbi 91. godine da vlastoručno dižem ustanak protiv njih. Tamo sam čak i osuđen na deset godina robije, a da su oni pobijedili, sigurno me danas ne bi bilo. Nedvojbeno je da je Božović zaslužio bolje životne uvjete od onih koje je imao u Kašljevcu, a ja sam počašćen što sam ih za njega uspio izboriti. Njegovo pravo na stan u kojemu danas živi nitko ne osporava, niti DUUDI niti Ministarstvo branitelja, a ja ću i dalje nastojati pomagati braniteljima – kazao je Budinski.