Piše: Vedran Cindrić

Bjelovar je postao jedan u nizu gradova koji ukidaju porez na potrošnju svojim ugostiteljima s čime Grad Bjelovar po tom pitanju staje uz bok Svetoj Nedjelji, Đakovu i drugim gradovima koji su to napravili još prije gotovo dvije godine.

S obzirom da su epidemiološke mjere i ograničenja zbog koronavirusa mnoge ugostitelje dovele korak do zatvaranja, a nove, dodatne mjere koje najavljuje Nacionalni stožer još više im ne idu u prilog, ukidanje poreza na potrošnju ugostiteljima će malo olakšati ovu tešku situaciju.

Sufinanciranje grijalica

-Pripremili smo set mjera kako i na koji način pomoći ugostiteljima da prežive zimu. Dakle, do 30. lipnja sljedeće godine ni jedan ugostitelj ne mora plaćati gradsku terasu. Zatim,  spremni smo sufinancirati do iznosa od tri tisuće kuna po ugostitelju za nabavke grijalica kako bi ugostitelji po zimi mogli imati goste na terasi i najvažnije, 800 tisuća kuna godišnje koliko Grad Bjelovar godišnje prihodi od poreza na potrošnju će biti ukinuto i taj novac puštamo ugostiteljima da pokušaju lakše preživjeti zimu – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Iako je ukidanje poreza na potrošnju odluka koju su ugostitelji s oduševljenjem dočekali, ostaje pitanje da li se ona mogla i ranije uvesti po uzoru na Svetu Nedjelju ili Đakovo.  Naime, nezavisna gradska vijećnica Ela Naranđa na Gradskoj sjednici u srpnju prošle godine upitala je zašto se ne ukine porez na potrošnju što su već tada mnogi ugostitelji zahtjevali, a na što je gradonačelnik Hrebak tada rekao.

-Bjelovar je prvi grad u Hrvatskoj po broju kafića po glavi stanovnika. Zašto bi se tu skidao porez? Uostalom, tako bi bilo još samo više kafića u gradu što ja kao gradonačelnik ne podržavam. Smatram da bi oni najbolji trebali ostati te da bi se taj broj trebao smanjivati – izjavio je gradonačelnik Hrebak u srpnju 2019. godine.

Gradonačelnik Hrebak okupio je veliku svitu za predstavljanje ukidanja poreza na potrošnju

Maske u kafićima

Također, na konferenciju je prisustvovao i Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Hrvatske koji je potvrdio najave da će se do kraja mjeseca uvesti mjera nošenja maski u ugostiteljskim objektima.

-Maske će se morati nositi kad se ulazi u objekat, kada se izlazi i kada se odlazi na wc. No kada se sjedi za stolom i kada se konzumira piće neće se morati nositi maska. To je njemački i austrijski model koji dobro funkcionira i mislim da će se ljudi vrlo brzo naviknuti na to, posebno kada shvate da za stolom u kafiću neće morati imati masku – izjavio je Medak.