Posljednja ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi bjelovarskog Gradskog društva crvenog križa održana je proteklog tjedna. Kako doznajemo od Vide Malek, v.d. ravnatelja bjelovarskog Crvenog križa, ovo je ujedno bila i jedna od uspješnijih ovogodišnjih akcija.

Uspješna akcija

-U četiri dana prikupljene su 422 doze krvi što je jedan od boljih rezultata ove godine na čemu smo zaista zahvalni našim darivateljima. Kada sve zbrojimo godinu zaključujemo s 2984 prikupljene doze. Osim toga, možemo s ponosom istaknuti kako ove godine imamo 169 novih darivatelja. Ako pogledamo prošlu godinu kada ih je bilo 134, ovo je zaista podatak kojim možemo biti zadovoljni – kazala je Malek dodavši kako će se sljedeća akcija prikupljanju krvi održati u veljači sljedeće godine. Prošlotjednoj akciji odazvao se mladi Bjelovarčanin Goran Sabljić koji se na listu dobrovoljnih darivatelja krvi upisao još prije tri do četiri godine.

-Krv sam prvi put darovao navršivši 18-tu kada sam bio u vojsci, nakon toga je uslijedila pauza pa sam opet krenuo i sada se akcijama darivanja redovito odazivam. Mene to ništa ne košta niti mi išta šteti, a nekome pomaže kada je to najpotrebnije. Motiv je to koji me potiče na svaku sljedeću akciju jer zaista je lijepo biti u mogućnosti pomoći onima kojima je potrebno – kazao je Sabljić koji je proteklog tjedna krv darovao 13. put. Sličan motiv ima i Daruvarčanim Damir Ivanko koji je krv darovao više od 20 puta.

 Pomoć unesrećenima

-U Bjelovaru radim u vojsci pa mi je zato jednostavnije odazivati se bjelovarskim akcijama. Pomaganje ljudima dio je moje profesije, a darivanje krvi svakako se uklapa u naš poziv. Osim toga, ovo nikome ne može naštetiti, no zato može spasiti život unesrećenima pa pozivam sve koji su u mogućnosti da se odazovu i pomognu – kazao je Ivanko. Posljednjoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi odazvala se i Bjelovarčanka Višnja Biljan. Kako kaže, to čini kada god je u mogućnosti.

-S obzirom na to da povremeno imam problem s anemijom, krv ne mogu dati baš svaki put, no kada god mogu, odazovem se akciji darivanja jer svakako je bolje biti u poziciji da možeš davati nego čekati da tebi netko daje. Darivanje iziskuje tek nešto dobre volje i koju minutu vremena, a to je nešto što bismo svi trebali izdvojiti jer zašto ne pomoći ako to možemo – ističe Biljan.