Brojne su Bjelovarčane proteklih dana nemalo iznenadili komarci koji se se pojavili, ne samo po obiteljskim kućama i stanovima već i na otvorenom prostoru po gradskim parkovima. Zujanje krvopija koje su tijekom ljeta zadavali nemale probleme prvo djeci,a potom i odraslima, u mjesecu studenom je bizarna pojava, no u županijskom Zavodu za javno zdravstvo kažu kako ne treba strahovati od nove najezde.
-Nema potrebe za strahom ili nekim posebnim mjerama, jer je ipak riječ o manjem broju komaraca koje je probudilo lijepo vrijeme i temperature blizu dvadeset stupnjeva. I do nas su došle prijave građana da su se pojavili komarci, no to su zaostaci od prošle sezone. Ljudi po kućama i dvorištima još imaju tegle sa cvijećem i posude za zalijevanje i to su, uz neka poznata žarišta, situacije gdje se mogu razviti komarci. No, ponavljam da su to male brojke i nema potrebe za tretiranjima na razini grada- kaže Vedran Trupac iz Zavoda za javno zdravstvo.
Proljetne temperature koje se zadržavaju danima pogoduju razvoju komaraca i stoga ih se može čuti i sada u mjesecu studenom, što je do sada bilo nezabilježeno u Bjelovaru. No, čim temperature padnu što se očekuje idući tjedan i komarci će utonuti u zimski san.
-Čim je temperatura dvadeset stupnjeva i više, komarci se razvijaju u roku od pet dana. Kako smo imali takvih visokih temperatura nekoliko dana u nizu, a stalno se drže na 17 do 18 stupnjeva, ne treba čuditi što su komarci ponovo izletjeli. Trebalo im je malo više, oko desetak dana, ali bilo je dovoljno toplo. Temperature su osjetno padale tijekom noći, ali danju je bilo sasvim pogoodno za razvoj komaraca. No ,ponavljam da nema razloga za uzbunu i čim temperature padnu i komarci će nestati – zaključuje Vedran Trupac.