Bjelovarska policija upozorila je u petak na novi “izum” lopova – krađu traktora od osoba starije životne dobi. Organi reda od 15. veljače do 3. ožujka evidentirali su dva kaznena djela krađe i jedno prevare gdje su počinitelji vlasnicima otuđili traktore. No, provednim kriminalističkim istraživanjima pronađeni su i vraćeni vlasnicima.
– U jednom slučaju je upravo pravovremena reakcija susjeda od oštećenoga iz jednog sela u okolici Nove Rače bitno doprinijela da su policijski službenici utvrdili identitet počinitelja i poduzeli sve radnje da se traktor vrati vlasniku. U dva slučaja neispravni traktori su bili vučeni osobnim automobilom što je uočila nekolicina mještana, ali policijske postaje nisu zaprimile niti jednu dojavu o tome. Slični slučajevi evidentirani su i na području Policijske postaje Grubišno Polje – poručuju iz bjelovarske policije. Napominju i kako su oštećenici osobame koje su često samci ili starije životne dobi što počiniteljima olakšava izvršenje kaznenog djela.

Dobar susjed, sigurna imovina

-Vrlo je važno razvijati dobrosusjedske odnose koji mogu pomoći u sprječavanju ovog načina počinjenja kaznenih djela. Zlatno pravilo je „dobar susjed – sigurna imovina“. Susjedi koji poznaju susjedove navike i namjere paze kako na svoju tako i na susjedovu imovinu i u slučaju sumnjivih pojava zovu policiju ili se interesiraju što se događa – pojašnjava policija.