Među 18 aktualnih općinskih načelnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, samo se dvojica nisu kandidirala za novi mandat na nadolazećim lokalnim izborima. I dok Slavko Došen (HSLS) iz Zrinskog Topolovca to nije mogao učiniti jer je ovoga puta kandidat za zamjenika župana koalicije HDZ-HSS-HSLS, Josip Bartolčić (NSH) iz Ivanske ima sasvim drugačiji izgovor. Naime, kandidaturu mu je onemogućila pravomoćna presuda velikogoričkog Općinskog suda, Ispostave u Ivanić Gradu, prema kojoj je, prema vlastitom priznanju, osuđen za zlouporabu položaja i ovlasti u pokušaju još iz vremena kad je radio u Hrvatskim šumama.

-Temeljem te presude izrečena mi je uvjetna zatvorska kazna od šest mjeseci. Međutim, smatram kako taj postupak nije valjano proveden, zbog čega sam u čak dva navrata tražio njegovu obnovu. Posljednji put to sam učinio u ožujku ove godine, međutim tom mojem zahtjevu još uvijek nije udovoljeno, što je vrlo indikativno i imam razloga vjerovati da netko namjerno koči taj postupka – kaže još uvijek aktualni načelnik Općine Ivanska. Zbog svega toga, kaže, nije ni pokušavao istaknuti kandidaturu za lokalne izbore već je mjesto načelnika odlučio prepustiti svojem dosadašnjem zamjeniku Željku Mavrinu.

 Gužva na političkoj sceni

-Uopće ne sumnjam da će naša stranka Nezavisni seljaci Hrvatske i te naš kandidat za načelnika i ovoga puta pobijediti na izborima. U posljednje četiri godine odradili smo brojne projekte, mnoge smo započeli i mislim da će nam naši sumještani dati priliku da ih privedemo kraju – kaže Bartolčić.
Da bi i inače zanimljiva politička situacija u Ivanskoj mogla postati još zanimljivija, da se naslutiti i iz činjenice kako je ovih dana istaknuto čak šest kandidacijskih lista za Općinsko vijeće te čak četiri za načelnika. Osim Mavrina, u utrku za čelno mjesto u općini kreću tako Marko Šafran (HSP), Ivan Barbir (HSS-SDP) i Zlatko Kraljić (HDZ), koji jedini ima iskustva na spomenutoj funkciji.

On je, naime, dužnost načelnika Općine Ivanska obnašao od u drugoj polovici mandata od 1995. do 1997. te prvu polovicu narednog mandata od 1999. do 2001. godine, nakon čega prelazi na mjesto direktora Bjelovarskog sajma, prepustivši dužnost upravo Josipu Bartolčiću, tada stranačkom kolegi iz HDZ-a. Da Kraljić slovi za ozbiljnog kandidata može se naslutiti i iz činjenice da su nedugo nakon objave njegove kandidature medijima stale pristizati anonimne prijave o nekim njegovim već zaboravljenim sudskim postupcima. U redakciju Bjelovarca tako je pristigla presuda bjelovarskog Županijskog suda iz listopada 2003. godine prema kojoj je proglašen krivim jer je od srpnja 1998. do rujna 1999. godine pribavio nepripadnu novčanu dobit za Hrvatsku športsku udrugu iz Stare Plošćice u ukupnom iznosu od oko 120 tisuća kuna, koje su uložene u obnovu nerazvrstanih cesta, izgradnju odlagališta otpada, uređenje javnih površina, izgradnju vatrogasnog spremišta te opremanje mjesnog doma. Pritom mu je sud odmjerio uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od deset mjeseci. Međutim, ta je presuda pala u vodu nakon što je Kraljić uložio žalbu Vrhovnom sudu RH, koji je istu i prihvatio te vratio slučaj na ponovno odlučivanje na nižu instancu.

U naknadnom postupku pokazalo se kako je tijekom prvotnog postupka, kako je Kraljić od početka i tvrdio, došlo do “pogrešnog i neutvrđenog činjeničnog stanja, povrede Kaznenog zakona i Odluke o kaznenim sankcijama”. Na Općinskom sudu u Bjelovaru potvrdili su nam kako je u spomenutom slučaju 22. veljače 2008. godine u konačnici optužba protiv Zlatka Kraljića u potpunosti odbijena, a on kaže kako je rješenjem istoga suda odlučeno da svi troškovi postupka, njegova branitelja te drugi nužni izdaci budu podmireni iz državnog proračuna.

Revizija poslovanja Općine

Kraljić nam je ovoga tjedna otkrio kako ga izvlačenje starih sudskih procesa nimalo ne iznenađuje te je uvjeren kako će, unatoč tomu, pobijediti na nadolazećim izborima.

-Hrvatska demokratska zajednica oduvijek ima čvrsto biračko tijelo u Ivanskoj. U pravom mandatu svih 16 općinskih vijećnika bilo je iz naše stranke, a većinu smo osvajali i kasnije. Nakon duže stanke, u kojoj se u Ivanskoj nije radilo gotovo ništa, ponovno smo okupili ekipu starijih iskusnih članova i mladih, sposobnih kolega koji imaju snage i volje za promjene – kaže Kraljić, kojemu će, kaže, nakon eventualnog osvajanja izbora prvi potez biti revizija poslovanja Općine.

-Nije nam cilj nikakav lov na vještice, samo mislimo da je potrebno utvrditi stvarno stanje koje je, vjerujem, puno drugačije od onoga što se u javnosti prikazuje. Problema u Ivanskoj je puno, od preko milijuna kuna duga prema ŽUC-u, dugogodišnjih dugova prema Elektrometalu, troškova za nabavku neisplativog kamiona za smeće, sve do činjenice da se preko polovice izvornog općinskog proračuna prihoda troši na plaće zaposlenika. No, sve su to problemi koje ljudi okupljeni u našoj stranci mogu riješiti – uvjeren je Kraljić.

S.T. Martan