Facebook, društvena mreža koju trenutno koristi čak dvije milijarde korisnika, osnovana je 2004 godine, a samo nekoliko godina kasnije političari su je prepoznali kao moćnu komunikaciju i PR platformu. Taj trend se vrlo brzo proširio i među hrvatskim političarima, a zanimljivo je pratiti i objave naših “lokalaca”. Neki od njih vrlo su aktivni, a pojedine objave nerijetko izazivaju zanimljive rasprave i brojne komentare velike Facebook obitelji.

Nakon bivše gradske vlasti na čelu s Antunom Korušecom, koji je Facebook koristio minimalno, i to eventualno u predizborne svrhe, njegov nasljednik Dario Hrebak potpuna je suprotnost. Osim Facebook profila Hrebak paralelno vodi i svoj fan page. Budući da njegov prethodnik nije aktivno koristio društvene mreže, a navodno nije imao ni laptop u uredu, Bjelovarčani do nedavno nisu navikli da s gradonačelnikom mogu javno komunicirati stoga su postali ugodno iznenađeni ovom mogućnošću, koja je inače izvan Bjelovara, a posebice izvan Hrvatske u praksi barem desetak godina.

Hvalite me, usta moja!

Gradonačelnik svoje Facebook stranice koristi isključivo za iznimno snažnu samopromociju. Rijetko se može dogoditi dan da ne objavi nešto pozitivno o sebi. Uostalom, i sam je znao reći da je izbore dobio na Facebooku. Na Hrebakovim stranicama tako svakodnevno možete vidjeti dijeljenje “ekskluzivnih” sadržaja o njegovom radu. Fotografiranje novinskih članaka u kojima daje intervjue, video materijale u kojima daje izjave, fotografije građevinskih radova koje obilazi, kao i fotografije odobrenih projekata. Vidimo i da se ne libi platiti Facebooku određene statuse za koje želi da njegovu publiku duže “bombardiraju”.

Tu je često i dijeljenje vijesti s portala, doduše samo onih koji su na gradskom proračunu (…)  Gradonačelnik je iznimno aktivan i u komunikaciji s građanima, tako da na većinu komentara odgovara u bilo doba dana, za radnog vremena, pa čak i za vrijeme trajanja Gradskog vijeća. S gramatikom pomalo “šepa”, pogotovo kad je riječ o futuru prvom. Neka “škakljivija” pitanja građana se često ignoriraju, ali bez obzira na to, gradonačelnik nam je bez premca najaktivniji političar na Facebooku.

Valna Bastijančić Erjavec, njegova zamjenica, Facebook također koristi u svrhu samopromocije, ali puno skromnije nego prvi čovjek grada. Uz dijeljenje, naravno, samo pozitivnih vijesti koji se tiču njezinog sektora djelovanja, zamjenica gradonačelnika često ima potrebu objaviti i događanja iz HSS-a, svoje stranke. No, unatoč tome, zamjenica ne koristi Face isključivo za PR. Na njezinu profilu naišli smo i na najave predstava i drugih manifestacija u gradu, kao i javno podupiranje raznih udruga te dijeljenja raznih simpatično zabavnih videa koja nude internetska bespuća. Ako netko preko Facebooka traži zaposlenika, zamjenica će vrlo rado podijeliti taj post, bilo da se radi o konobarenju u kafiću ili berbi jagoda.

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika, također vrlo malo korisiti Facebook u privatne svrhe već za vlastitu, ali i gradonačelnikovu promociju. Naime, u svojim dijeljenjima vijesti samo određenih portala, često je javno hvalio svojeg nadređenog.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damira Bajsa, po svemu sudeći, nije ljubitelj Facebooka. Ima profil koji iznimno rijetko koristi, najčešće da žiteljima županije čestita određeni blagdan. Pred prošlogodišnje izbore je pojačao aktivnost, ali skromno.

“Istambulska” konvencija

Bjelovarska oporba pak puno opuštenije doživljava Facebook. Vanja Posavac, liderica gradskog SDP, ističe svoje političke aktivnosti, ali privatne afinitete tako da posjetitelji njezine stranice bez problema mogu shvatiti da je velika ljubiteljica mačaka, kao i slatkih proizvoda. Jasna Višnjević, predsjednica gradskog HNS-a također je aktivna, redovito prati rad svoje stranke, ali i gradske uprave. Često dijeli vijesti s nacionalnih portala, ali i ponosno ističe fotografije svoje obitelji. No, na svojoj stranici je nedavno imala i veliki gaf gdje se ponosno fotografirala s nepismenim natpisom “Podrška Istambulskoj konvenciji”, što je izazvalo mnoge komentare i podsmijehe.  (vec)