Ovih je dana na stranicama jednog od lokalnih portala objavljena fotografija žene „uhvaćene“ u trenutku kada je obavljala nuždu u parku na Radićevom trgu, nadomak dječjeg igrališta. Skandalozno, ali ništa novo, rekli bi Bjelovarčani koji gotovo svakodnevno, posebice u večernjim satima, svjedoče ritualima uriniranja po gradskim pročeljima, „žurkama“ i opijanjima u gradskim parkovima, a odavno su s popisa neviđenih prizora izbrisani oni žestokog ljubavnog klinča kakvoga se ne bi posramili ni najmaštovitiji autori erotskih filmova.

 Kakav zakon, takve i kazne

Sve navedeno u domaćoj se regulativi smatra kažnjivim djelima iz područja aktualnog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je već odavno zaslužio odlazak u ropotarnicu prošlosti jer se novčane kazne još uvijek odmjeravaju u nepostojećoj valuti njemačkih maraka. Pravnim rječnikom, primjerice, članak 14. spomenutoga Zakona odnosi se na moguće sankcioniranje onih koji na javnom mjestu vrijeđaju ili omalovažavaju moralne osjećaje građana. U bjelovarskoj Policijskoj postaji u odgovoru na upit Bjelovarca, navode kako su tijekom 2016. godine podnijeli četiri optužna prijedloga zbog počinjenih djela iz čl. 14. a ove godine ih je zabilježeno pet.

– Radnja prekršaja iz ovoga članka dana je alternativno, vrijeđanje ili omalovažavanje u pravilu predstavlja ponašanje koje znatnije odstupa od stavova sredine gdje se radnja odvija, a kojima se grubo vrijeđa osjećaj stida. U praksi je najčešći slučaj mokrenja na javnom mjestu, razgolićivanja i bludne radnje. Propisana kazna za ova djela po važećem zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira su novčana kazna u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 eura ili kazna zatvora do 30 dana – navodi se u priopćenju.

„Rupe“ u aktualnom zakonu još su veće kada je riječ o konzumiranju alkohola i opijanju na javnim mjestima, što policiju izravno dovodi u situaciju vezanih ruku. Neučinkovitost ovakve regulative, potvrđuju i statistike bjelovarske policije koje govore kako ni prošle, niti ove godine, PP Bjelovar  nije podnijela nit jedan optužni prijedlog zbog prekršaja iz čl.20 Zakona o prekršaja protiv javnog reda i mira koji se odnosi na odavanje pijančevanja na javnom mjestu. No, kako su ovakve slike na gradskim ulicama itekako prisutne, potvrđuju brojke o čak 173 osobe koje su bjelovarski policajci tijekom 2016. godine zatekli u konzumiranju alkohola na javnim mjestima. Ove godine su 34 osobe zabilježene u posebnu evidenciju. Naime, njihova će imena do daljnjega ostati tek mrtvo slovo na papiru, sve dok ih policija u pijančevanju ne uhvati više puta.

 Poticaj, umjesto kazne

Apsurdnost zakona i sudske prakse, u svom je priopćenju dodatno pojasnila i sama policija.

-Za postojanje navedenog prekršaja bitan je čimbenik izraženo učestalo ponavljanje jer se jednokratno opijanje na javnom mjestu ne smatra navedenim prekršajem. Za opstojnost prekršaja „odavanje pijančevanju“, potrebno je utvrditi ponavljanje tih radnji da bi se moglo zaključiti da se radi o takvome djelu. Stoga jednokratnim opijanjem na javnom mjestu nije počinjen prekršaj, te su iz tog razloga policijski službenici dužni najmanje tri i više puta zateći jednu te istu osobu prilikom opijanja na javnom mjestu i to u kraćem vremenskom periodu, da bi mogli protiv te osobe podnijeti optužni prijedlog. Da bi se uopće moglo pratiti i procesuirati prekršaj iz čl. 20. bilo je nužno oformiti navedenu evidenciju.

Propisana kazna je samo novčana, u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 eura – navodi policija. Inače, u vrijeme bivšega ministra policije Vlahe Orepića, iznjedren je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je daleko prije izglasavanja i primjene doživio salvu kritika struke i šire javnosti.