BJELOVAR – Željko Valečić, vidovnjak iz Kokinca nedaleko od Bjelovara nalazi se ovih dana u žiži javnosti nakon što se pokazalo kako je još prije 15 godina ustvrdio da je Jasminu Dominić iz sela Palovca kraj Čakovca ubila sestra. Naime, Jasminin ujak mu je došao s njenom fotografijom, a Željko pamti i što je odgovorio nakon pogleda na Jasminin lik.

Ubijena vazom

-Kazao sam da vidim mrtvo tijelo i savjetovao da u policiji prijave nestanak, uz napomenu kako želim pomoći u istrazi. Kontaktirali su me nekoliko dana kasnije i u policiji sam izjavio da imam sliku tijela pokraj vode, što se kasnije i potvrdilo, ali to je bilo tijelo mladića koji se utopio u Muri. No, kako smo bili bliže mjestu gdje je Jasmina živjela, kazao sam jednoj inspektorici da je ona ubijena i kako se nalazi blizu kuće. Na inspektoričino pitanje gdje bi mogla biti, odgovaram da ju je nakon svađe ubila sestra, i to plavoljubičastom vazom te kada je Jasmina pala, zadala joj još jedan udarac u sljepoočnicu. Vidio sam i lozu ispred kuće gdje je tijelo nakon ubojstva zakopano. Kasnije me još nekoliko puta nazvao Jasminin ujak rekavši tek da o istrazi nema novih detalja – kaže Željko.

No, ovaj slučaj nije jedini tijekom njegova dugogodišnjeg bavljenja vidovnjaštvom kojim, kaže, ne upravlja sam nego „neka druga sila“ koja mu samo temeljem imena, prezimena i mjesta događaja omogućuje postupno stvaranje mozaika i konačnog rješenja u približnim okvirima.

Niz zagonetki

-Ništa ne radim nepromišljeno i brzopleto, višekratno analiziram situaciju, kao i u aktualnom slučaju bake iz Slavonije koja je nestala 2005. Opisao sam kuću u kojoj je živjela i potvrdio da je ubijena te vidio bunar i šipražje gdje bi se moglo nalaziti tijelo. Vjerujem i u skoro rješenje nestanka 60-godišnjaka iz Zagreba jer ne želim policiju kojoj baš nisam simpatičan navesti na krivi trag, a svjestan sam i vlastite kaznene i materijalne odgovornosti. Ipak, volio bih da me ponekad barem malo poslušaju i krenu putem mojih vizija. Kao u slučaju nestalog muškarca iz Vrbovca, gdje policiju dovodim do počinitelja kaznenog djela, ali je slučaj ipak zatvoren i ta se osoba vodi kao nestala. Poduža je lista svih ostalih zagonetki koje sam uspješno riješio, što će se vjerojatno pokazati i u slučaju Brune Đuranovića pokraj Čazme, za kojega se tvrdi kako je nesretno stradao, dok je moje čvrsto mišljenje da je ubijen – dodaje.

No, vidovnjaštvo, kaže, nije njegova jedina sposobnost pa se tako jedno vrijeme bavio i posebnim metodama iscjeliteljstva o čijoj uspješnosti ima niz provjerljivih podataka.

Liječenje teških bolesti

-Molitvom i određivanjem prehrane sam pomagao u liječenju različitih bolesti, posebice neplodnosti. Mogu dokazati da je preko stotinu djece rođeno nakon mojih tretmana, i to neka u obiteljima koje su i po 17 godina čekale prinovu. U drugim pak bolestima jedan od pamtljivih primjera je muškarac iz Darde koji je došao grčeći se od bolova prouzročenih karcinomom gušterače dugačkim devet centimetara.

Potražio je pomoć nakon što su liječnici „digli ruke“ od njega i još je danas živ. Kao i žena iz okolice Siska koja je nakon moje asistencije također pobijedila ovu zloćudnu bolest. Bilo je i djece s različitim problemima jer nikome nisam odbio pomoći, a i dalje dobivam pozive iz cijele Hrvatske. Znam da mnogi s podozrenjem gledaju na ono čime se bavim, zato što su zbog vlastite naivnosti nasjedali slatkorječivosti prevaranata koji su im uzimali novac, a učinak ostao ravan nuli. Želim pomoći svima koji mi vjeruju, i to bez ikakve naknade – na kraju će Valečić.