Kao što se može primijetiti zbog iznimno loših vremenskih uvjeta prometovanje je prilično otežano pa i iz policije vozačima preporučuju dodatni oprez pošto je sada povećana i opasnost od prometnih nesreća. Zimskim uvjetima na cesti smatra se vrijeme kad je kolnik pokriven snijegom ili kad je na kolniku poledica te je zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

-Novčanom kaznom od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu, a prije započinjanja vožnje vozači su obvezni očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila. Za nepridržavanje ove obveze propisana je novčana kazna u iznosu od 700 kuna – napominju iz policije i savjetuju da je bitno pravovremeno pripremiti vozila za sudjelovanje u prometu u zimskim uvjetima.

-Kod održavanja vozila u zimskim uvjetima savjetujemo provjeru antifriza, akumulatora, ispravnosti brisača i svjetala, tekućine za pranje vjetrobranskog stakla, a na vozilu koje se nalazi vani prekrite vjetrobransko staklo. Poželjno je kod sebe imati i sprej za odmrzavanja bravica, ali i leda na vjetrobranskim staklima, a nikako pri niskim temperaturama nije poželjno povlačiti ručnu kočnicu. Kada na cesti ima leda ili rastopljenog snijega potrebno je izbjegavati nagla kočenja i ubrzanja, držati razmak između vozila, omogućiti postupno smanjenje brzine, a papučicu kočnice koristiti oprezno kako bi spriječili blokiranje kotača. U slučaju zanošenja vozila potrebno je lagano otpustiti gas, bez naglog kočenja, a ključno je prilagoditi način i brzinu vožnje vremenskim uvjetima i stanju kolnika – preporučuju iz policije.