Nakon godina strpljivog čekanja, PU bjelovarsko-bilogorska konačno je opremljena poligrafskim laboratorijem, jednim od osnovnih alata na putu do otkrivanja počinitelja kaznenih djela. Na ovaj uređaj, kažu u policiji, čekalo se od 2015. godine, kada je PU usmjerila zahtjev prema Ministarstvu unutarnjih poslova. U međuvremenu je unutar zgrade uređen primjereni prostor te okončana stručna obuka poligrafskog ispitivača na Policijskoj akademiji. „Detektor laži“ je stigao u travnju ove godine. Doduše, nije ispod čekića jer je do tada bio u vlasništvu zadarske PU, ali je tehnički u cijelosti ispravan i upotrebljiv.

 Postupak ispitivanja

Što za bjelovarsku policiju znači ovaj uređaj, koji nije „staklena kugla“ , niti vrijedi kao dokaz na sudu, razgovarali smo s Kristijanom Čikorom, policijskim službenikom za poligrafsko ispitivanje.

-Do sada smo ovakva ispitivanja za potrebe naše policije obavljali ovisno o mogućnostima. Ispitanike smo odvozili u policijske uprave u Zagreb, Varaždin ili Slavonski Brod. Sada nam je puno jednostavnije te na licu mjesta možemo ostvariti potrebe i za ovakvim postupcima na putu do istine. Na poligrafu su već do sada ispitane 53 osobe, a do kraja godine očekujemo najmanje stotinu ovakvih ispitivanja – kaže Čikor.
Dodaje kako poligrafsko testiranje prvenstveno ima za cilj eliminirati nevine osobe te je tek uvod u ostale etape istrage.

-Do sada smo u skupini ispitanih u 15-ak slučajeva otkrili laž. Valja napomenuti i da je ovaj uređaj nepogrešiv, ali su moguće pogrešne interpretacije samih ispitivača – napominje Čikor. Stoga, kaže, nimalo ne čudi težina i složenost stručne obuke kroz koju je i sam prošao.

Strah od crne stolice

Kako je sjediti na crnoj stolici i biti prikopčan na detektor laži, okušala se i novinarka Bjelovarca. Nimalo ugodan osjećaj nervoze gotovo je identičan obrascu ponašanja pred liječnikom od kojega se očekuje izricanje dijagnoze. Srce počinje ubrzano kucati, tlak polagano raste, a dlanovi prestaju biti suhi. Posebice kada ispitivač lancem obujmi predio oko prsa i pluća, pa trbuh, a potom prikopčava senzore na prste lijeve ruke te omota nadlakticu manžetom zbog mjerenja tlaka. Nakon ovakvog iskustva, valja pričekati neko vrijeme da se sve opet vrati u normalu, čemu je najviše pridonijelo smireno lice i glas Kristijana Čikora jer i to je jedna od tajni posla profesionalnih ispitivača u potrazi za istinom.