Premda zločini bilo koje vrste nikada ne zastarijevaju, u javnoj percepciji duboko su ukorijenjene sumnje kako mnogi od počinitelja nikada neće stići pred lice pravde. Posebice oni, za kojima policija bezuspješno traga i više desetaka godina. No, manje je poznato kako unutar MUP-a postoji Odjel za tzv. hladne slučajeve iz domene krvnih, seksualnih te imovinskih delikata s elementima nasilja koji su ostali nerazriješeni u redovnom policijskom postupanju, i to duže od dvije godine. Sve takve slučajeve policija istražuje daleko od očiju javnosti, sve dok se kriminalcima ne uđe u trag ili dok za takva kaznena djela nastupi apsolutna zastara.

 Misteriozno ubojstvo

Koliko ubojica ili počinitelja teških razbojstava i krađa još nije dolijalo bjelovarskoj policiji, odgovor smo zatražili od PU bjelovarsko-bilogorske. Premda se na popisu nerazjašnjenih kaznenih djela gotovo u pravilu nalaze ona na štetu imovine, posebnu pažnju privlači i jedan slučaj misterioznog ubojstva na području bjelovarske Policijske postaje, čijem se počinitelju već 12 godina nije uspjelo ući u trag.

Riječ je o već gotovo zaboravljenom krvoproliću koje se dogodilo u Prespi pokraj Bjelovara, između 2. i 3. listopada 2005. godine, čija je žrtva bila, tada 72-godišnja Bara Miletić. Starica je, prema ondašnjem pisanju medija, živjela sama u obiteljskoj kući u koju je kobne noći svratio i danas nepoznati posjetitelj. U policijskom izvješću je navedeno kako ju je nepoznati počinitelj oštrim predmetom nekoliko puta udario po glavi, a nesretna je starica od zadobivenih ozljeda na mjestu preminula. Nagađalo se kako je motiv monstruoznog ubojice najvjerojatnije bio osnažen koristoljubljem, govorkalo se o osumnjičenima, no među njima nije pronađen stvarni počinitelj.

Dok ubojica bake Bare još uvijek uživa u slobodi, policija za Bjelovarac potvrđuje kako se oko ovog kaznenog djela neprekidno obavljaju provjere i vještačenja te zbog tajnosti izvida ne mogu iznositi konkretne podatke.
-U navedenom istraživanju kontinuirano se prikupljaju i provjeravaju korisna saznanja, u fazi su vještačenja pri Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić, a obavljene su i provjere putem međunarodne policijske suradnje. Međutim, sve do sada poduzete radnje nisu rezultirale otkrivanjem i procesuiranjem počinitelja – navodi se u priopćenju za Bjelovarac.

Krupni i sitni lopovi

Inače, bjelovarska policija već je godinama svrstana pri vrhu po učinkovitosti u razrješenju kaznenih djela, pri čemu im najviše glavobolje zadaju krupni i sitni lopovi. Potvrđuju to i brojke koje govore kako je među neriješenim slučajevima najviše kaznenih djela na štetu imovine. Razumljivo, kako i sami potvrđuju, najteže je riješiti „enigme“ s nepoznatim počiniteljem.

-U takvim slučajevima na dužinu kriminalističkih istraživanja utječe niz faktora – ima li na mjestu događaja pronađenih tragova te može li se iz prikupljenih obavijesti nekoga povezati sa izvršenjem. Policijski službenici u svim situacijama kada se radi o počinjenju kaznenog djela po nepoznatom počinitelju poduzimaju radnje u cilju identifikacije počinitelja do nastupanja zastare kaznenog progona, a „zastarni“ rokovi ovise o visini propisane kazne za počinjeno kazneno djelo – napominju u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Sudeći po aktualnim statističkim pokazateljima za 2016. godinu, lopovi kad-tad dolijaju. Naime tijekom prošle godine, PU bjelovarsko-bilogorska razriješila je 13 kaznenih djela iz područja općeg kriminaliteta iz ranijih godina. Čak 11ih je bilo počinjeno 2015. godine, a jedno godinu prije. Lani je razriješena i najdugovječnija policijska zagonetka koja datira iz 2009. godine, a radi se o otkrivanju počinitelja teške krađe na području PP Čazma.