Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Slavka Došena, predsjednika županijskog HSLS-a i bivšeg načelnika Općine Zrinski Topolovac. Čelnik županijskih liberala na meti Povjerenstva našao se jer se nedugo nakon što je na listi HDZ-a izgubio na lokalnim izborima za zamjenika bjelovarsko-bilogorskog župana te se zaposlio u zagrebačkoj konzultantskoj kući Logička matrica. Direktorica i vlasnica te tvrtke, Renata Šeperić Petak, svojedobno je bila predsjednica Liberalki HSLS-a, ali i na listi te stranke za EU parlament.
Sukob interesa Povjerenstvo pronalazi u činjenici da je Općina Zrinski Topolovac, u vrijeme kada je Slavko Došen bio načelnik, u više navrata poslovala s Logičkom matricom.

 Višegodišnja poslovna suradnja

Prvi posao u Došenovu načelničkom mandatu zagrebačka tvrtka čiji je danas zaposlenik dobila je početkom 2014. godine, nekoliko mjeseci nakon izbora. Općina Zrinski Topolovac povjerila im je posao izrade Strategije razvoja Općine od 2014. do 2020. godine. Potom je, u dva navrata tijekom 2015. godine, Logička matrica izradila dva prijavna obrasca za natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a posao izrade prijavnih obrazaca ta je tvrtka zadržala i u 2016. godini.

Poslovni odnos započet nekoliko mjeseci nakon što je Došen postao načelnik, nastavljen je i tijekom izborne, 2017. godine, i to ponovno u dva navrata. Zagrebački konzultanti tako su u veljači pisali projektne prijave za natječaj za Program održivog razvoja lokalne zajednice, a u travnju, neposredno prije prvog kruga lokalnih izbora, prijavu projekata na temelju natječaja za provedbu mjere 7.4. Ruralnog razvoja.
S obzirom da je spomenute podatke Povjerenstvu dostavila sâma Općina Zrinski Topolovac, ne treba sumnjati u njihovu vjerodostojnost. Iz njih je vidljivo da je poslovni odnos između Općine i bivšeg načelnika bio prilično opsežan i redovit.

Izgubio pravo na punu naknadu

Usto, na upit Povjerenstva, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dostavio je podatke iz kojih je vidljivo da se Došen u Logičkoj matrici zaposlio od 1. siječnja 2018. godine, nekoliko dana nakon što je izgubio pravo na punu načelničku plaću na koju je imao pravo temeljem Zakona o jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Vrijedi napomenuti kako je upravo u to vrijeme, dakle potkraj prošle i početkom ove godine, zabilježen čitav niz „transfera” bivših političkih dužnosnika kako u društveni, tako i u privatni sektor. Međutim, Zakon o sprječavanju sukoba interesa propisuje da se bivši dužnosnici, pa tako i nalčelnici, najmanje godinu dana ne smiju zaposliti u tvrtkama s kojima su poslovno surađivali tijekom dužnosničkog mandata.

– S obzirom da iz prikupljenih podataka i dokumentacije proizlazi kako su u razdoblju u kojem je dužnosnik Slavko Došen obnašao dužnost općinskog načelnika Općine Zrinski Topolovac postojali poslovni odnosi između navedene Općine trgovačkog društva Logička matrica d.o.o., kao i da je dužnosnik Slavko Došen unutar roka od godine dana od prestanka obnašanja dužnosti općinskog načelnika stupio u radni odnos u navedenom trgovačkom društvu, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti predmetni postupak – stoji u pojašnjenju pokretanja postupka. (I.K.)

Slavko Došen: Moguće je da je riječ o mom propustu

Slavko Došen, bivši načelnik Općine Zrinski Topolovac, o vlastitom potencijalnom sukobu interesa, doznao je, kaže, tek što su mu iz Općine poručili da ih je Povjerenstvo zatražilo dokumentaciju o poslovnom odnosu s tvrtkom Logička matrica.

– Vidjet ćemo što će biti i kako će Povjerenstvo odlučiti, možda je riječ o mom propustu jer nisam prijavio da sam se zaposlio u Logičkoj matrici. Točno je da smo surađivali u vrijeme mog mandata, a nakon isteka bio sam doma sedam mjeseci. Imao sam pravo vratiti se u veterinarsku stanicu u kojoj sam radio prije mandata, ali iz Logičke matrice ponudili su mi bolje uvjete. Ovdje radim posao koji me zanima, a koji je nastavak onoga što sam radio kao načelnik, dakle vezano uz povlačenje novca iz EU fondova – pojašnjava Došen. Što se pak stranačkog angažmana tiče, kaže da mu mandat predsjednika županijskog HSLS-a ističe u veljači iduće godine te da je sada prerano govoriti hoće li se ponovno kandidirati.