BJELOVAR – Učenici 2.a, 2.d i 2.e razreda bjelovarske gimnazije, sudjeluju u međunardnom projektu “Pokreni promjenu”, čija je zadaća educirati mlade kroz audiovizualne medije, potaknuti ih na kritičko mišljenje i osnažiti za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja. Projekt se provodi u partnerstvu organizacija iz šest europskih zemalja kao što su KMOP (Grčka), The Peace Institute (Slovenija), CESI (Hrvatska), Mediterranean Institute of Gender Studies (Cipar) i Feminoteka (Poljska), a nositeljica projekta je Fundació Surt iz španjolske pokrajine Katalonije.
Voditeljice projekta u bjelovarskoj Gimnaziji, profesorice Željka Holjević i Vesna Krgović, osmislile su u tu svrhu niz aktivnosti koje se tijekom prošle i ove školske godine provode u školi.

-Prva projektna aktivnost bila je prikupljanje podataka o utjecaju rodnih stereotipa u audiovizualnim medijima na stavove i ponašanje mladih prema rodno uvjetovanom nasilju. Drugi je korak bio održavanje radionica na temu detektiranja i preveniranja rodno uvjetovanih stereotipa u životu i u glazbi koju slušaju – istaknula je Holjević i dodala da su spomenute aktivnosti bile uvod i priprema učenika za izradu samostalnoga kreativnog uratka koji će biti predstavljen na Nacionalnom festivalu za mlade pod nazivom “Pokreni promjenu”, a održat će se u četvrtak, 13. lipnja u Bjelovaru.

U sklopu projekta, Gimnazija Bjelovar imala je čast ugostiti poznatog glazbenika Slavena Berića, poznatijeg pod umjetničkim imenom Fil Tilen, koji je održao majstorsku radionicu za učenike i učenice uključene u projekt. Glazbenik je tijekom višesatnog druženja s učenicima s velikim zanimanjem pregledao njihove radove. Nesebično je podijelio s njima svoje višegodišnje iskustvo, pomogao im svojim stručnim savjetima i tako ih usmjerio k daljnjoj finalizaciji njihovih radova.

Učenici nisu skrivali oduševljenje srdačnim pristupom glazbenika, njegovom iskrenošću i strpljenjem te velikim osobnim angažmanom u pružanju konkretne pomoći. Od srca su mu zahvalili što im je ukazao veliku čast posvetivši im velikodušno svoje slobodno vrijeme – zaključila je jedna od voditejica projekta Željka Holjević.