Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je prva u Hrvatskoj po broju žena poduzetnica u ukupnom poduzetništvu u Hrvatskoj. Taj postotak tijekom 2017. godine kretao se od najnižih 18,2 posto u Virovitičko-podravskoj, sve do 24,4 posto u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, stoji u analizi Financijske agencije objavljene povodom Međunarodnog dana ženskog poduzetništva. Od ukupno 1659 tvrtki sa sjedištem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, njih 405 u vlasništvu je žena. U ostvarenim prihodima na razini županije spomenute tvrtke sudjeluju sa 5,8 posto, a u ukupnom broju zaposlenih sa 11,2 posto.

Poduzetnice poslovale pozitivno

Županijska poduzeća u vlasništvu žena 2017. godinu, otkada datiraju najnoviji podaci, završila su s dobiti od 13,6 milijuna kuna, što je povećanje za 21,1 posto u odnosu na dobit od 11,3 milijuna kuna ostvarenih u 2016. godini. Zanimljivo je napomenuti i kako su svi trendovi, u odnosu na prethodnu godinu, pozitivni. Žena u poduzetništvu više je, više su zapošljavale, više uprihodovale i više zaradile u odnosu na 2016. godinu.

-Biti poduzetnica oduvijek je bilo teže nego biti poduzetnik, pogotovo u branšama u kojima ja poslujem, poput drvoprerađivačke i građevinske industrije. Ženi je potrebno više vremena da se dokaže, da uvjeri muškarce da je dovoljno stručna i iskusna u poslu kojim se bavi i stekne njihovo povjerenje – poručuje Ružica Sabljo, poznata bjelovarska poduzetnica i suvlasnica tvrtke Bio Energana Bjelovar. Dodaje kako je za uspjeh potrebno konstantno učenje i ulaganje u sebe. Dodatni izazov za žene u poduzetništvu u patrijarhalnom društvu poput hrvatskog je briga o obitelji koja se tradicionalno smatra “ženskom obavezom”.

Prednjače u djelatnosti usluga

Što se odgoja tiče, sve je stvar dogovora. Imam troje djece i od najmlađih nogu učim ih da budu što samostalniji – poručuje Sabljo, dodajući kako svoj poduzetnički put ne bi mijenjala jer voli izazove. Podsjetimo, tvrtka Bio Energana Bjelovar pred dovršetkom je kogeneracijskog postrojenja bioenergane, sušare za drvo i postrojenja za proizvodnju briketa. Investicija je “teška” 92 milijuna kuna, a trebala bi zapošljavati do 30 radnika.
Promatrano po djelatnostima, žene poduzetnice prevladavaju samo u području ostalih uslužnih djelatnosti sa 56,8 posto, dok su muški vlasnici zastupljeni sa 33,1 posto. U svim ostalim branšama prevladavaju muškarci.

Iz svega navedenoga može se zaključiti da je još uvijek veći udio žena u vlasništvu u uslužnim djelatnostima, odnosno u tim djelatnostima je manja razlika u vlasničkoj strukturi između žena i muškaraca vlasnika, dok je u ostalim djelatnostima koje su pretežito proizvodnoga karaktera udio žena i muškaraca u vlasništvu društava daleko veći na strani muškaraca kao vlasnika – zaključuju u Fini uz napomenu da trgovačka društva u vlasništvu muškaraca zapošljavaju i višestruko više radnika, ostvaruju veće prihode i raspolažu većom imovinom što je potvrda znatno veće aktivnosti muške populacije u poduzetništvu.

Analiza podataka iz godišnjih financijskih izvještaja prema vlasničkoj strukturi društava i rodnom kriteriju, pokazala je da se stanje mijenja sporo unatoč brojnim poticajima razvoju ženskoga poduzetništva, srednjoročnim strategijama razvoja i nastojanjima da se žene u većoj mjeri uključe u područje biznisa, koje još uvijek, u velikome dijelu, pripada muškome dijelu stanovništva – stoji u izvješću Fine. (Igor Kokoruš)