“Planinu će pomaknuti samo onaj tko je na početku pomicao kamenčiće”, stara je kineska mudrost i životni moto Ivone Brekalo, 23-godišnje vrijedne i poduzetne djevojke iz Malih Zdenaca koja je u Zadru, gradu u kojem studira već ostavila osobni pečat.
Osim što je izvrsna studentica Diplomskog studija Poduzetništva u kulturi i turizmu istaknula se i u mnogima izvanastavnim aktivnostima.

Dobitnica Rektorove nagrade

Među brojnim studentima zadarskog Sveučilišta, članovi Stručnog vijeća upravo su Ivonu izabrali za ovogodišnju dobitnicu Rektorove nagrade, a njezin studentski put od prvog dana upisa na Odjel za turizam i komunikacijske znanosti i više je nego inspirativan.

-Nisam željela biti još jedan student u prolazu, cilj mi je ostaviti nešto iza sebe ovdje na fakultetu. Što se tiče izvannastavnih aktivnosti, valjda su one dio mog duha. Još od osnovne škole sam sudjelovala u raznim aktivnostima: od rukometa, Češke besede, glazbene škole… Sve se nastavilo u srednjoj školi u Bjelovaru i đačkom domu gdje sam doslovno sudjelovala u svim aktivnostima – govori Ivona Brekalo prisjećajući se kako je Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola u Bjelovaru bila presudna za odabir njezina buduća zanimanja.

Upis na zadarski fakultet turizma bio je logičan slijed jer je to grad koji je odmalena zavoljela. I nije pogriješila, kaže, zadovoljna je fakultetom koji joj pruža puno više znanja iz različitih područja.
Tako se već na prvoj godini prediplomnskog studija uključila u studentski projekt Ritam kulturizma koji je s godinama postao zadarska prepoznatljivost pod Ivoninom voditeljskom palicom.

-Željeli smo da naš Ritam ostavi nešto novo tom gradu. I uspjeli smo. Naime, u suradnji s umjetnicima iz Zagreba, oslikali smo zid prekrasnim muralom na Novom kampusu kao i pozornicu ispred Glazbene škole. Premijerno smo ugostili plesnu predstavu u Kazalištu lutaka. Bilo je tu još kulturnih događanja zahvaljujući kojima smo promovirali Zadar upotpunivši njegovu turističku ponudu o čemu su i suprerlativima pisali i mnogi mediji – pojašnjava Ivona.

Ritam kulturizma tek je jedan u nizu projekta u kojima Ivona sudjeluje. Volonterka je Start up udruge iz Pule te se nedavno na poziv kolega iz Rijeke priključila projektu Career Booster u sklopu kojeg će kao koordinatorica početkom svibnja u Zadru organizirati poznatu Inspire me konferenciju. Iako joj sve te obveze 100 posto ispunjavaju dan Ivona se ne žali.

-Čudno mi je kada imam slobodnog vremena. Kada sam shvatila da nemam više predavanja i da trebam samo pisati diplomski, pitala sam se što ću sa sobom, ali eto zaredali su projekti i osjećam se super – govori Ivona.

Promotorica kraja iz kojeg dolazi

Osim što već pet godina otkako živi i studira ostavlja pečat svom najdražem gradu na moru Zadru, Ivona koristi svaku priliku da promovira i kraj iz kojega dolazi.

-Već sam svima dosadna s Bjelovarsko-bilogorskom županijiom, jer kada god smo imali neki projekt ili seminar na kojem smo trebali izabrati neku destinaciju ja sam bila inspirirana Daruvarom. I moj završni rad na Prediplomskom studiju je bio na temu Daruvara i mogućnosti razvoja zdravstvenog turizma. Sada sam opet za diplomski odabrala temu Slavonije. Želim pokazati da Slavonija unatoč sjajnim potencijalima nije dovoljno turistički promovirana. Moram reći da me jako veseli što čujem da se u bjelovarskom kraju sve kvalitetnije radi na razvoju turizma. Sve mi je to privlačno i puno izazova pa ne znam gdje ću nakon završenog fakulteta tražiti posao – iskreno priznaje Ivona.