Prema dostavljenim podacima ravnatelja županijskih osnovnih škola, u ponedjeljak bi se u školske klupe vratilo 85 učenika od ukupno njih 2710 koliko ih pohađa prva četiri razreda osnovnih škola kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, priopćili su danas iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Tri četvrtine škola u županiji neće krenuti s radom u ponedjeljak jer se nije javio nijedan jedini učenik s potvrdom roditelja da bi krenuo u školu. Može li se školski sistem u kojem samo četvrtina škola uopće zvati školskim sistemom, to je dobro pitanje. Prema tome, radi se o ekonomičnosti i svrsishodnosti, otvarati li otvarati školu za jednog učenika? Naime, osnovno školstvo zagarantirano je Ustavom i jednaka prava moraju imati oni koji ostaju kod kuće i prate nastavu preko interneta i oni koji idu u školu. Mislimo da bi bilo najjednostavnije da i tu jednu četvrtinu škola koje bi uopće radile poravnamo s onima koje ne rade te da ovu školsku godinu pustimo kako jest, a to je da je završimo s ocjenama koje će biti dane na odgovarajući način te da ne ulazimo u rizike koji bi mogli nastupiti, gdje bi roditelji bili pred ispitom odgovornosti za svoje dijete i drugu djecu – smatra župan Damir Bajs. Dodaje i da ako Vlada odluči da će se školska godina nastaviti idući ponedjeljak, Bjelovarsko-bilogorska županija tu odluku provesti, bez obzira išao li u školu samo jedan učenik ili više njih.

Vrijedi spomenuti i da je danas u Varaždinskoj županiji održan sastanak župana sjeverne i središnje Hrvatske koje veže Sporazum o međužupanijskoj suradnji, varaždinskog župana Radimira Čačića, bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara i župana Međimurske županije Matije Posavca na temu povratka učenika u škole, a zajednički stav župana je da se zbog pandemije koronavirusa škole ne bi trebale ponovno otvoriti. Na zajedničkoj konferenciji za medije župani su istaknuli kako je u školama u njihovim županijama iznimno mali broj učenika koji bi se vratili u škole u ponedjeljak.