Sudeći prema vremenskim prognozama, ovaj vikend bit će suh i ne pretjerano hladan. Nisu to idealni vremenski uvjeti, ali su daleko od snježnih mećava kakve su znale obilježiti najslađi bjelovarski sajam, Međunarodni pčelarski sajam koji će se tradicionalno održati prvi vikend u veljači. Naime, upravo su vremenski uvjeti jedina potencijalna prijetnja pčelarima, jer sve ostalo, čujemo smo od Vladimira Maturanca, predsjednika Saveza pčelara Bjelovarsko-bilogorske županije, funkcionira savršeno.
– Moram pohvaliti upravu Bjelovarskog sajma, koja nas uvijek sluša i rado nam izlazi u susret. Tako su za ovu godinu pripremili dva vrlo ugodna iznenađenja. U halu u kojoj će pčelari izlagati uvedeno je grijanje, a grijana će biti i aukcijska dvorana u kojoj će se održavati predavanja. Usto, nabavili su i veliki video zid što će svakako pridonijeti da predavanja budu posjećenija, atraktivnija i lakša za pratiti – govori Maturanec dodajući kako je nedavna, iznimno posjećena edukcija pčelara u bjelovarskom hotelu Central bila izvanredan uvod u ono što će se tijekom vikenda događati u Gudovcu.
Predavači iz Danske
– Pčelari konstantno prate trendove u pčelarstvu i otvoreni su za nova saznanja, neovisno o tomu bave li se pčelama dva mjeseca ili 20 godina. Tijekom Pčelarskog sajma održat će se devet edukacija, a predavači će, među ostalim biti i iz Danske, tako da će se iskustva razmjenjivati na globalnom nivou. Usto, pčelari će na jednom mjestu imati priliku razgledati i po posebnim cijenama kupovati svu opremu potrebnu za pčelinje zajednice. S obzirom da je Pčelarski sajam najveći u ovom dijelu Europe, svakako predstavlja i idealnu priliku pčelarima da ostvare neke nove kontakte i poslovna poznanstva, pa i povećaju izvoz. Naime, malo je poznato Europska Unija uvozi polovicu količina meda, a hrvatski med slovi za med visoke kvalitete. Otkako smo ušli u Europsku Uniju sve su procedure pojednostavljene, jer se to sada više ni ne smatra izvozom – govori Maturanec. Iako je riječ o specijaliziranom sajmu na koji će nahrliti pčelari iz svih krajeva Lijepe naše, ali i inozemstva, uprava Sajma potrudila se osigurati sadržaje namijenjene obiteljskim posjetiteljima. Naime, u sklopu Pčelarskog sajma održat će se tradicionalno natjecanje u izradi najboljeg medenjaka, a kako je u formi otvorenog prvenstva, ne postoje posebni uvjeti koje natjecatelji moraju ispuniti – dovoljno je samo kulinarsko znanje. Medenjake će pritom ocjenjivati profesionalci iz Podravke i Koestlina, što svakako garantira jedan ozbiljan pristup. Tu je i međunarodna izložba vina na kojoj će osim hrvatskih, gostovati i vinari iz Mađarske. Valja napomenuti i kako su cijene ulaznica jednake prošlogodišnjima, 20 kuna za odrasle i 15 kuna za djecu. Parking je tradicionalno besplatan, a iz Uprave poručuju i kako je ove godine zakupljeno najviše izložbenih “kvadrata”, njih 3.200. Očekuje se i oko 150 izlagača iz 15 zemalja.