Iako se u evidenciji Zavoda za zapošljavanje krajem srpnja našlo gotovo pet tisuća nezaposlenih osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, poljoprivredni proizvođači tvrde da zainteresiranih za berbu nema ni za lijeka. Je li to baš tako provjerili smo kod najvećeg proizvođača jabuka na području naše županije. Naime, tvrtka VRT već godinama pred berbu jabuka koja će krenuti najkasnije 27. kolovoza zapošljava 100 berača kojima jamči pristojnu zaradu kroz 50-ak dana berbe.

Dovoljan broj sezonaca

– Budući da raspolažemo s 40 hektara voćnjaka ovdje u Bjelovaru i 35 hektara u Ivankovu pored Vinkovaca i potrebne za beračima su velike. Tako ćemo tijekom mjesec i po dana koliko će trajati berba trebati 50 radnika u Bjelovaru i 50 u Ivankovu. Poziv zainteresiranim beračima već smo ranije objavili. Uz to smo uputili pozive i ljudima koji već godinama dolaze k nama u berbu. Sve to rezultiralo je dovoljnim brojem potencijalnih sezonaca koji imaju mogućnost pristojno zaraditi – govori direktor bjelovarske tvrtke VRT, Domagoj Belošević.

U VRT-u je ustaljena praksa da se sezonci, kao što je to i propisano, rade na osnovu markica. Tako je uredila država i u tvrtci se toga drže. Cijena sata radnoga sata je propisana, iznosi 21 kunu tako da se dnevno zaradi oko 160 kuna. Pa iako ljudi znaju za što rade nerijetko iz raznih razloga odustaju od posla.

– Najveći problem nam je fluktuacija ljudi. Jedna markica je jedan dan rada i taj dan je plaćen, ako se sutra radnik ne pojavi nikome ništa. Upravo nam to stvara problem jer ne znamo koliko će nam se koji dan radnika pojaviti u berbi, a time postaje upitno hoće li se planirani 1,5 hektar voćnjaka dnevno pobrati – objašnjava Belošević.

Kada je riječ o ovogodišnjem urodu jabuka voćari su zadovoljni.
Godina je bila povoljna pa će osim dobrog uroda koji u VRT-u procjenjuju na nešto više od 50 tona po hektaru i kvaliteta jabuka biti iznimno dobra. Sve to trebalo bi rezultirati ovogodišnjom proizvodnjom od 3,5 tisuća tona prvoklasne jabuke. Kako je riječ o velikoj količini, zainteresiranih otkupljivača ne nedostaje.

 Jeftinije od domaće

-Trenutno smo u pregovorima s otkupljivačima. Cijena još nije definirana no očekujemo da će se kao i ranijih godina kretati od dvije do tri kune po kilogramu prvoklasne jabuke. Sve naravno ovisi o stanju na tržištu koje još uvijek nije uređeno i predstavlja najveći problem nama proizvođačima – tvrdi naš sugovornik.

Svake godine na tržištu se pojavi i uvozna jabuka koja je kvalitetom i cijenom jeftinija od domaće. Proizvođač dobije oko 2,5 kune za kilogram prvoklasne jabuke što jedva pokriva troškove proizvodnje, a kupac tu istu domaću jabuku plaća 10 do 12 kuna za kilogram. Naime, 75 posto krajnje cijene jabuke čine razni nameti, poput visoke marže, otkupljivačog dijela te na kraju 25 postotnog PDV. Puno je to za prosječnog hrvatskog građanina koji će na kraju posegnuti za jeftinijom i manje kvalitetnom robom iz uvoza. Svjesni su toga i u bjelovarskom VRT-u pa svake godine u krugu svoje tvrtke nude jabuke po cijeni od četiri kune za kilogram.