Počeo je će četvrti po redu Tjedan oftalmologije, u organizaciji Hrvatskog oftalmološkog društva – sekcije za glaukom, a težište je na mjerenju očnog tlaka za građanstvo te na edukaciji o bolesti i započinjanju pravovremene terapije. Bjelovarčani će tako ponovno imati priliku besplatno izmjeriti očni tlak, i to u ponedjeljak (danas) i utorak od 12 do 14 sati, slušati stručno predavanje na temu glaukoma, a već tradicionalno održat će se predstava Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“, ali i nastupi pjevačkih zborova. Tjedan oftalmologije ima i humanitarni karakter, a cjelokupan iznos prikupljenih sredstava namijenjen je za opremanje oftalmološke djelatnosti i kupnju YAG lasera.

– Ove godine želimo nabaviti YAG laser koji služi za terapiju prednjeg segmenta oka i rješava probleme vezane uz glaukom. Primjenom lasera izbjegavamo operacije, tako da je taj uređaj veoma koristan i praktičan – pojašnjava dr. Davor Malčić, oftalmolog Opće bolnice Bjelovar, jedan od inicijatora Tjedna oftalmologije. Glaukom je bolest koja ima oskudne simptome te se najčešće otkrije tek nakon što dođe do oštećenja vida, potvrdila je oftalmologinja Kristina Košćak Čale.

– Pacijenti često ni ne znaju da imaju glaukom jer to je bolest bez simptoma, a pravovremenim otkrivanjem bolesti šteta se može spriječiti jer posljedica je sljepoća. Kroz ove tri godine, izmjeren je očni tlak kod 15 tisuća građana, a povišeni očni tlak izmjeren je u 7,7 posto građana, što nam pokazuje na važnost i učinkovitost ove kampanje u Hrvatskoj – istaknula je Košćak Čale, dodavši da kod 50 posto bolesnika glaukom nije ni dijagnosticiran. Kao i svake godine, u organizaciji Tjedna oftalmologije pro bono pomaže bjelovarska marketinška tvrtka Colloco